Cloud Atlas – între putere tehnologică şi spiritualitate

Timpul este reprezentat de Nori, iar norii au propriul lor Atlas!

Cloud Atlas este o experienţă cinematografică ce îl pune pe cinefil să studieze, în amănunt, caractere psihologice din vechile timpuri, din prezent, dar şi din viitorul aglomerat de tehnologie. Aproape 3 ore de imagini si sunete pline de substanţă. Cloud AtlasUn film greu de “digerat”, care are nevoie de o vizionare intensă, ba chiar şi de o revizionare pentru cei care vor să dea un înţeles complet acestei creaţii. Vizionat în cinematografe, senzaţia este una controversată, plină de mister şi neînţelegere. O astfel de proiecţie nu serveşte pauze din partea publicului, fie ele cât de mici! Detaliile fac diferenţa în acest film ce leagă şase poveşti, diferite la prima vedere, într-un lung şir de acţiuni ce determină un singur fir narativ, plasat într-un timp continuu.

După romanul scris de David Mitchell, această capodoperă poartă un stil original, folosind ingredinte de succes pentru o lume aflată în plină ascensiune spirituală. Se pune accent pe definirea unicităţii şi pe viaţa de după moarte. Este expusă imaginea uşilor care se deschid şi se închid, în ideea de evoluţie. În viitorul apropiat, generaţiile dornice de putere, creează un sistem monstros ce îl robotizează pe om. O ficţiune ce prinde culoare în minţile ocupate şi conectate la internet. Imaginile descrise în viitorul apropiat, sunt spectaculoase şi uşor de imitat. Reprezentăm o societate prinsă la mijloc şi obligată să aleagă între putere tehnologică şi spiritualitate.

scene din film, Cloud Atlas

Filmul punctează libertin, din secvenţa în secvenţă, posibilităţile iubirii şi nu lasă umbrită nici dragostea dintre două persoane de acelaşi sex.  Creaţia muzicală, Sextetul Simfonia Norilor, rupe tăcerea şi acordă câteva răspunsuri, curioşilor cinefili, în legătură cu tema dezbătută, chiar în mijlocul acţiunii.

Mulţi vor adormi în timpul acestui film, iar crticii fără prea multă cultură, dornici de aventură şi divertisment, vor înţelege greşit acest film de lung metraj, care oferă o soluţie valabilă pentru vremurile în care trăim. Deşi suntem indiferenţi faţă de mesajele transmise (sau nu suntem?), filmul trage un semnal de alarmă şi subliniază clar că ne-am ofilit sufletele şi ne facem remarcaţi doar prin puterea de dominare. Nimic nu e întâmplător şi fiecare om/suflet/energie, acordă o şansă acestei lumi. Suntem parte dintr-un puzzle dinamic ce îşi aşteaptă evoluţia. Aşteptarea este o treaptă intrinsecă, ce se adaugă în fiecare moment de nelinişte, atunci când evenimentele sunt denaturate, pline de violenţă. Un ocean de spiritualitate şi iubire, picătură cu picătură!

Tom Hanks este actorul care se face remarcat în această poveste greu de elucidat. Joacă un rol multiplu, ajungând să interepreteze şase roluri într-un singur film (Dr. Henry Goose / Manager Hotel/ Isaac Sachs / Dermot Hoggins / Cavendish/ Zachry)!

Sonmi-451 (Doona Bae) este elementul surpriză ce leagă cele şase timpuri! Filmul pregăteşte MISIUNEA, iar poveştile se “închid” în mod cronologic, lăsând doar adevărul să se evidenţieze!

Recomand Cloud Atlas celor care vor un film memorabil, de pus în bibliotecă şi de discutat cu prietenii, cu toţi prietenii!

comments
Share articol: