Tocmai ce-am fost sa plătesc întreţinerea şi să discut diferite aspecte legate de gicacalorie cu femeia de la întreţinere – formulare corectă pentru o majoritate. Am ajuns şi la controversatul subiect legat de căldura din calorifere ce nu vrea să-şi facă apariţia şi de sumele exorbitante ce vor fi afişate pe tabela de întreţinere din momentul în care, în casele ploieştenilor va funcţiona agentul termic. Nici aeroterma si nici gazele aprinse nu pot face faţă frigului ce se instalează în fiecare dimineaţă cu gust de cafea. În ceea ce mă priveşte, sunt atât de agitat că nici nu am timp să văd ce se întâmplă cu pereţii reci sau cu frigul din calorifere. Ştiu că urmează o perioadă dificilă pentru toţi cei care plătesc întreţinerea, iar astfel de momente se lasă cu restanţe şi credite pentru nevoi personale. Am înţeles că s-a defectat un „burlan” pe o distanţă de un kilometru şi că primăria, acţionară în acest segment, nu vrea să cotizeze, ceea ce atrage în consecinţă mai mulţi bani scoşi din buzunarele ploieştenilor. Dacă e să caut pe facebook, sigur găsesc cel puţin o postare de-ale mele în care mă plângeam de milioanele bune pe care trebuie să le „donez” pentru confort.
Am înţeles, din surse nu foarte sigure, că există sisteme inteligente de detecţie a vitezei vântului care comandă către Dalkia o presiune ridicată a agentului termic, din grijă pentru pereţii noştri. Să curgă cu rugăciuni către divinitate, iar vântul s-o lase mai moale, spre deloc, altfel, ne vom bucura de cifre sadice şi de vreun soi de îngheţare financiară.
Unde salariul minim pe economie, practicat de prea mulţi angajatori din România, este în valoare de 900 RON pe lună, cum oare să îşi permită un cetăţean de rând să achite pe timp de iarnă cam 500 de RON la intretinere? Plăţile nu sunt o plăcere, iar dacă se întâmplă să ajungem la un astfel de nivel de masochism, e timpul să schimbăm foaia. Nici centralele termice nu mai sunt corect expuse pe piaţa din România, mai ales când ni se îndeasă în căpşor noi directive venite din partea Uniunii Europene cu privire la taxa de poluare, undeva din 2016. Un nou preşedinte care să schimbe totul în România? Nici măcar! A nu se înţelege că nu mă voi duce la vot, dar asta ştiu sigur că nu mă va încălzi cu nimic.
Si cu toate acestea, mă uit către calendar şi nu am nici cea mai mică intenţie să am căldură în calorifere, mai ales acum, când doar câte-o ploaie romantică mai „strică” peisajul. De ce? Poate din prea multă grijă pentru buzunarul meu! În caz că ţine vremea cu noi, vom sta la rece până cel târziu la data de 1 noiembrie 2014.