Manelizarea blogurilor se află într-o continuă creştere. Pe toţi pereţii facebook-ului, mulţi dintre prietenii mei virtuali aruncă share-uri în prostie, doar pentru că vreun titlu sună prea bine şi “merită” să devină viral. Conţinutul de pe bloguri ar trebui tratat cu seriozitate, iar acolo unde nu există un sâmbure de adevăr, să se marcheze un dislike, un buton ca de manea până la moarte, o veşnică şi amăgitoare catastrofă a imaginaţiei ce merită să fie reciclată, în caz că posesorul de wordpress îşi doreşte schimbarea sau se apără cu vreun blogspot ieşit din comercial.
Blogurile au devenit canale de ştiri fără reporteri şi surse de amuzament din plictiseală, îngropând personalitatea celui care ar putea să se exprime liber, urmând reguli de bun simţ în online. Blogurile ar trebuie să-şi prezinte artileria grea pentru alegerile europarlamentare din mai 2014 sau să verse ceva pozitiv în sfera socială. N-are rost să spun că vulgarităţile fără perdea, arătatul cu degetul către alţi scriitori online şi continua nemulţumire, nu aduc nimic productiv în societate.
Maneaua se bucură, în multe din exemplele româneşti, de trafic şi influenţă gălăgie în comentarii, venite din partea celor supăraţi pe viaţă sau din cauza informaţiilor promise pe wall, dar ratate după primul click. Cu părere de rău, dar miile de unici pe zi, n-au legătură cu publicitatea de calitate, care, în exemplul general, e alandala şi provoacă repulsie faţă de conţinut. Conţinut inexistent, tag-uri cât cuprinde şi închipuirile unui SEO de zile mari. În graba utilizatorilor de internet, cele mai multe “poveşti” sunt trăite în funcţie de titlu, iar născocirile ulterioare sunt fanteziile schizofrenicilor sau basme cu tentă sinucigasă (gen, cum să devii vampir în 5 paşi!). Atmosfera tensionată a online-ului, mizeriile de bloguri ce te pun să dai like conţinutului înainte de a-l citi şi spam-ul cel neînţeles, alcătuiesc stilul manelist (gafa secolului în sectorul online), abordat în semn de recunoaştere publică şi succes garantat! Minciuni! Like-urile ajută, dar sunt parte dintr-un măreţ plan, care nu are un fundament în cazurile celor cu texte colorate-n copy-paste. Vrei calitate? Furnizează conţinut!
De la analfabeţii cu blog şi până la lăutăreştile poze ce n-au fost niciodată apreciate pentru esenţă, ci pentru o viitoare acţiune desfăşurată la nivel de cartier chiloţăresc, pe căile mistice şi masturbatoare, pare că oile sunt multe şi n-au energie pentru sinteză. Drum lung, prost şi fără rost.
Apelez la imaginaţia celor care nu vor să se mai lase păcăliţi pentru multă vreme de odioasele scrieri ce vin în stil de viral şi poate, dacă e vremea bună, cei de prin zonă, împreună cu mine şi cu mulţi alţi bloggeri şi prieteni, ne vom vedea la primul blogmeet pe 2014, organizat de Dragoş şi vom discuta si acest aspect neplăcut, bişniţa conţinutului, cu repercusiuni ce pot afecta potenţialul pe care-l reprezintă blogurile din România.