Aşa arată exploatarea copiilor în 2016

Fuga de adevăr

copil exploatare reciclare

 

Povestea e veche şi nimeni nu stă să o analizeze la rece. Trecătorii au impresia că aşa arată normalitatea şi că în lumea asta trebuie să existe şi copii de etnie rromă care să caute prin tomberoane după plastic pe care părinţii să-l recicleze. Mai mult de-atât! Pentru că există tomberoane dedicate reciclării selective, copilul este forţat de către părinţi să se strecoare printre grilaje şi să ajungă la gunoiul deja reciclat. Mai puţină muncă pentru părinţi, mai multe riscuri pentru minor. Copilul din imagine nu este în vacanţa de iarnă, nu este la munte şi nici nu are timp să zâmbească. Copilul din imagine nu a primit smartphone de Crăciun şi nici nu ştie ce-i ăla internet. E doar un copil explotat de părinţi!

Copilul urmează procedura si părăseşte tomberonul rapid atunci când vede că cineva, eu în cazul de faţă, surpride momentul.

 

Femeia tace şi execută

femeie aduna gunoi reciclat

Femeia din imagine aşteaptă ca plasticul să fie scos din tomberon prin burlanul strâmt. De precizat că în multe dintre situaţii, prin acel strâmt burlan metalic sunt strecuraţi copiii pentru a avea acces la gunoaiele din tomberon. Femeia nu comentează şi se lasă pozată, dar se retrage imediat ce bărbatul din căruţă îi solicită asta.

 

Bărbatul, intermediar în afacerea cu gunoiul

intermediar gunoi, caruta cu gunoi

Bărbatul care îşi exploatează copilul de nici 14 ani, ştie că în ţara asta sunt unii care fură miliarde şi foloseşte acest argument pentru a-şi justifica acţiunile. Specific faptul că omul din imagine este trecut de 40 de ani şi e tare-n gură. Mi-a spus să-l las să-şi facă datoria, ca şi cum primăria l-ar plăti pentru asta…

Două aspecte sunt importante în acest scurt fotoreportaj:

 • exploatarea copiilor rromi din România a ajuns o practică uzuală
 • gunoiul reciclat pe care îl “adună” rromii e furt pe faţă

În cazul de faţă…  Unde e Protecţia Copilului? Unde e raţiunea? Unde sunt şansele egale?

comments

5 comments On Aşa arată exploatarea copiilor în 2016

 • Greu cu rromii si indeletnicirile lor. Totusi rromii astia muncesc, chiar daca nu legal, chiar daca exploatand copiii. Fura gunoi. Chiar munca lor este una mizerabila, dar ceva mai demna decat a celor care fura in alte stiluri. Subiectul este unul foarte delicat oricum l-am privi.

 • sunt tigani. nu rromi. n-au absolut nici cea mai mica treaba cu romanii. TIGANI.

   • atunci te inviti sa stai intr-un cartier plin de “oameni”. ca e f comod sa vb din siguranta casei tale.

    • Sunt violenţi? Te-au bătut? Eu cred că şi românul e la fel de periculos dacă-şi pune în minte. Înţeleg ce vrei tu să expui aici, dar eu cred că am putea să-i vedem cu ochi mai buni pe aceşti indivizi şi să le dăm o şansă. Şi da, sunt oameni!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer