Gândeşti, citeşti şi primeşti bani de buzunar!

citeste o carte

Azi am fost la blogmeet. E a 5-a oară când se întâmplă, pe anul ăsta, ca bloggerii să se întâlnească în mod organizat. Conversaţiile s-au purtat într-un loc nou, deschis special pentru o vizită a celor care-şi obosesc degetele pe tastatură. Locul se numeşte “Gândeşti?”, cu semnul întrebării şi cu ceva provocări care vor fi lansate curând, imediat după alegerile locale. Au fost vreo 10 bloggeri şi pe toţi îi ştiu. Toţi sunt faini, deşi unii’s cam timizi. Am fost şi la KFC, dar asta nu se pune-n discuţie, mai ales că ne-a fost foame, iar eu unul chiar n-aveam chef s-aştept până acasă.

Ştiu că v-am atras atenţia cu titlul ăsta pompos, dar real. Câţiva dintre voi, nu mai mult de 50, tineri deschişi la minte şi cu poftă de cultură, au marea oportunitate de a primi bani dacă citesc. Conceptul dezvoltat de către cei de la Gândeşti? – un fel de centru educaţional – este de a pune la dispoziţie, elevilor şi studenţilor, lectură fără limite. Sunt mii de cărţi care deja se regăsesc pe rafturile din incinta Gândeşti?, iar iniţiatorul proiectului şi-a propus să strângă cel puţin 20.000 de cărţi pe care să le pună la dispoziţia iubitorilor de carte.

Mă repet, spre înţelegere clară: Gândeşti? te plăteşte ca să citeşti!

Care sunt condiţiile?

  1. să fii tânăr şi să-ţi placă să citeşti
  2. să porţi o discuţie, unu-la-unu, cu iniţiatorul proiectului
  3. să cumulezi un minimum de 25 de ore, în fiecare lună, în sala de lectură a Gândeşti?
  4. să laşi telefonul departe de ochii tăi
  5. să te enumeri printre cei 50 de membri ai acestui experiment cultural

Hai, zi-mi că nu vrei să fii plătit pentru ceea ce citeşti! Eu cred că, în condiţiile date, tinerii vor dori să solicite din partea sistemului educaţional o renegociere a alocaţiei, care, în prezent, este în valoare de 84 de lei. Nu e normal, la cât stă tânărul în bancă, zi de zi, să nu primească mai multe aprecieri financiare!

Un tânăr serios, dacă vine la Gândeşti? în fiecare zi, câte 4 ore, ar putea într-o săptămână să acumuleze 28 de ore petrecute în scop cultural, cu plata la final de lună. Un calcul atent îmi aduce în vedere suma de 1200 de lei, bani de buzunar pentru un tânăr dependent de carte şi cu poftă de a face ceva în viaţa asta. Mai mult decât salariul net minim pe economie.

De unde vin banii pentru conceptul Gândeşti?

Antreprenorul acestui concept deţine mai multe firme, bine cotate pe piaţa din România. Din ce-am înţeles, profilul firmelor ar fi în zona de protecţie a muncii. Pentru că şi-a dorit să-şi direcţioneze impozitul pe profit (16%) către o cauză, dar nu a găsit una care să-l convingă că investiţia merită, şi-a construit un ONG pe care-l finanţează şi care doreşte să promoveze cultura la nivel de oraş. Gândeşti? este primul astfel de centru cultural din România menit să le ofere tinerilor oportunitatea de a primi bani pentru timpul pe care-l petrec citind o carte.

Ce se mai întâmplă la Gândeşti?

Pe lângă banii de buzunar pe care tinerii îi pot primi pentru a pune de-o revoluţie culturală, Gândeşti? îşi propune să fie punctul zero de întâlnire a oamenilor importanţi din Ploieşti. Când zic importanţi nu mă refer la un 4×4 parcat în spate la Poşta Mare, ci la activităţile şi proiectele pe care le derulează şi care sunt utile pentru societatea în care trăim. Da, o întâlnire de gradul zero, plus socializare şi timp care stă în loc, spre beneficiul artei şi culturii. Gândeşti? are cafea bună şi linişte din plin.

Gandesti? este finanţat de ONG-ul Revo Alpin care are la rândul său ca finanţatori principali firmele Gefil S.A. (www.gefil.ro), Revo PSI (www.revo-psi.ro) şi Rclub Bucureşti (www.r-club.ro). Toate informaţiile despre Gândeşti? le găseşti pe www.gandesti.ro

Nu-ţi place să citeşti? Măcar dă mai departe!

comments
Share articol: