Dacă eşti unul dintre tinerii care au realizat un video cu păreri despre prietenii de pe Facebook, ai putea crede că ai făcut suficiente lucruri remarcabile în lumea asta şi că deja ai ajuns la limita absolută a evoluţiei (sugestie: scoate capu’ pe geam, că îţi rău de la căldură!). Dacă te simţi bâtrăn pentru un video cu păreri, poate n-ar strica să treci încă o rundă prin copilărie, aşa, de fun şi pentru că merge Wi-Fi-ul bine!
Motivele pentru care tinerii realizează video cu păreri sunt prea multe şi prea greu de înghesuit într-o singură pagină, fără a fi derulată, mai ceva decât peretele Facebook-ului. Am tras ceva concluzii personale şi am alcătuit un top cu 10 motive ce stau la baza acestei acţiuni cu tentă cinematografică!
1. Din plictiseală şi pentru că d-aia e Facebook-ul făcut
Deşi pare a fi un motiv pus la conservare, Facebook-ul este locul în care cei mai mulţi tineri se refugiază atunci când nu au activităţi în mediul offline şi se instalează plictiseala. Tehnologia a avansat, iar telefonul ştie să facă de toate, mai puţin temele la mate’!
2. Tinerii vor să se afirme prin video cu păreri
Cei mai mulţi tineri şi-au dat seama că selfie-urile nu mai sunt la fel de comentate ca pe „vremuri” şi au zis să schimbe foaia, să urce o treaptă pe scara evoluţiei şi s-o dea pe video selfie-uri, o modalitate mult mai bună de a capta atenţia prietenilor, mai ales când se vorbeşte despre ei.
3. Pentru a impresiona persoana iubită, tinerii fac orice
Printre like-urile primite la postarea care anunţa apariţia unui video cu păreri, personajul principal se aşteaptă să primească un semn şi din partea persoanei pe care o place. Deşi la mijloc e vorba de un joc copilăresc, tinerii copiază replici din filmele comerciale şi îşi declară dragostea în mai mult de 10 secunde – 5 secunde fiind spaţiul alocat, de fel, pentru o părere ceva mai seacă sau de tranziţie către următorul like.
4. Pentru că părinţii nu sunt acasă
Deşi părinţii nu se panichează cu privire la astfel de „provocări” online, când rămân singuri acasă, tinerii lasă totul la vedere, într-un cadru larg, să se vadă şi aurul de pe noptieră şi parfumurile scumpe ale mamei. Nimic rău în asta? Depinde cine urmăreşte acel video cu păreri. Nu cred că scopul unui prieten de aceeaşi vârstă are tendinţe ilegale, dar un necunoscut ar putea să-ţi golească încăperile în lipsa părinţilor. Clar, nu deschide uşa!
5. Pentru că se dau prea puţine teme la şcoală
Glumesc! Chiar dacă profesorii uită să le dea de scris pentru acasă, meditaţiile sunt multe la număr, iar un video cu păreri abia de apare în spaţiul public. Cu cât mai multe teme, cu atât mai puţină comunicare pe Facebook! Profesorii înţeleg, sunt şi ei oameni, nu?
6. Pentru a-şi exersa dicţia
Faptul că tinerii se filmează e lucru mare! Ei pot dezvolta abilităţi de comunicare în public şi pot scăpa lejer de emoţiile ce apar înaintea unei întâlniri importante. Dicţia e importantă, iar un video cu păreri nu iese chiar aşa,din prima, are nevoie de o regie în spate, lumini, decor şi acţiune! Rog a se repeta până la reuşită: „Şase saşi în şase saci!”
7. Pentru că aşa dictează turma
Acesta este unul dintre motivele mai puţin bune pentru care şcolăreii fac video cu păreri. Asistăm la un copy-paste în masă şi nici adulţii nu sunt în stare să lase turma într-un sector închis. Ne place turma şi ne place şi vara! De ce? Poate ne mai turnăm nişte găleţi cu apă-n cap!
8. E cea mai sigură cale de comunicare pentru actuala generaţie
Dacă în clasa întâi li s-a spus să stea cu mâinile la spate, implicit curajul lor de a vorbi în public s-a dus la vale, iar iniţiativa de a-şi spune părerea în legătură cu un subiect, a fost doar în caz de urgenţă, atunci când au recitat vreo poezie de Eminescu. Schema e simplă: Câtă vreme pe Facebook nu-i zice nimeni să stea cuminte şi să tacă, tânărul se exprimă în video cu păreri şi foarte bine face!
9. Pentru a trage un semnal de alarmă
Semnalul de alarmă este cu dedicaţie pentru părinţii care uită să-şi bage în seamnă copii. Este pentru acei părinţi care au impresia că tehnologia poate ţine loc de mămă şi de tată! Nu zic că e rău ca un copil să stea pe Facebook, dar e tragic ca mama să comunice cu cel mic, pe internet, din aceeaşi cameră!
10. Pentru a-şi face şi mai mulţi prieteni
În 2015, socializarea este importantă. Interacţiunea dintre oameni ajută la cunoaşterea informaţiilor din diferite categorii. Deşi cele mai multe conversaţii pot sună gen: „Ţuki, buchi, eşti biutiful şi te vreu cu laik la mini. Eşti bff ++ şi di asta ti pupic di gaşkă!”, aparenţele sunt înşelătoare. Dacă acum 20 şi ceva de ani, tinerii se jucau în nisip, acum lucrurile s-au schimbat, atât în bine, cât şi în rău! Tinerii vor să fie tot mai cunoscuţi, să aibă mii de prieteni şi să primească atenţie din partea celor de pe internet. Contează cum sunt gestionate astfel de noţiuni, pentru ca generaţia să primească o educaţie corespunzătoare.
Acestea au fost cele mai importante 10 motive pentru care tinerii se filmează şi se pun pe Facebook, pentru a-şi da cu părerea despre prietenii din lista lor. E important a nu se interzice o astfel de practică. A ghida e mai simplu şi mai util. Acum, sper ca acest fenomen să nu se extindă şi către categoria 20+, că ne prăbuşim de tot!
Iată un video cu păreri, dintr-o altă perspectivă: