Cum reacționez atunci când îmi iau țeapă

raspuns tepar

 

Țeapa e un soi de treabă murdară. O infracțiune pe care mulți o tratează ca fiind ceva banal, cel mult la modă. Dacă-ți vine acasă un bolovan în loc de telefonul pe care l-ai comandat de pe internet, de prin China, ai putea să zici că asta e, că n-are rost să te agiți și că țeapa rămâne țeapă. Singura chestie bună dintr-o astfel de poveste e să nu-ți iei țeapă de două ori din același loc sau de la același om. Învățăm din greșeli, zic.

Nu știu de ce, dar îmi place să le ofer oamenilor cu care lucrez o a doua șansă. Totuși, se pare că e vorba de un viciu la mijloc. Iert prea ușor și cred că oamenii se schimbă, pe capete, fără prea multă bătaie de cap. În fond, oamenii sunt minunați, dar uneori se grăbesc să-și iasă din pepeni.

Un amic simpatic, care-și răcește gura cu stil în fața unui public crăcănat de râs chiar și la glume proaste, mi-a tras azi, pentru a doua oară, o țeapă de zile mari. După ce am stabilit clar un loc și o oră de întâlnire, după ce am primit confirmare cu o seară  în urmă, a rămas doar să ne vedem. Era vorba de o filmare în care țeparul trebuia să joace un rol. Nu, nu rolul de țepar! Chiar dacă nu e vorba de un job plătit și totul e din pasiune, m-am gândit că totuși cuvântul de onoare e suficient.

Am început să-l sun încă de la ora 10 dimineața pe toate căile de comunicare și să-i dau sms-uri. Eram disperat pentru că îmi mai trăsese clapa și voiam să am control asupra situației. După ce s-a făcut ora 12:00, oră la care deja filmările trebuiau să înceapă, am primit un mesaj din partea acestui om care mă anunța că nu a putut interacționa cu mine pentru că este la spital și a pățit ceva grav. Cred că era vorba de coloana vertebrală. Nu insinuez că nu a fost la medic, doar că mi s-a părut absurd să-l văd online pe Facebook, din 10 în 10 minute, asta înainte de întâlnire, dar să nu fie capabi să-mi dea un semn de viață, măcar un mesaj de genul: “NU VIN!”.

Apoi, ca idee a defulării mele, am postat pe Facebook un mesaj în care îmi exprimam indignarea în legătură cu mincinosul din poveste. De ce mincinos? Pentru că mi-a spus că vine la filmare și nu a venit și nici nu a anunțat. A doua oară când proceda la fel! A doua oară când eu trebuia să-l înțeleg sau nu.

Ce e și mai rău e faptul că nenea din povestea asta cu țeapa nu e singurul. În ultimii ani, mai ales de când fac emisiunea, am tot întâlnit oameni neserioși, care promit, care zic da, după care nu mai răspund la telefon și nici nu se simt vinovați cu ceva. Genul ăsta de oameni aș vrea să întâłnesc tot mai rar.

Oare ce e atât de greu să spui nu? Verde în față mi se pare cea mai simplă modalitate de comunicare, fără complicații, fără timp și bani pierduți. Direct, grav, dar sigur!

Și totuși, filmarea a avut loc cu un actor care și-a îndeplinit misiunea cu succes. Putea să iasă mai urât, dar totul răul a fost spre bine. Și da, mi-am învățat lecția!

comments
Share articol: