După ce te speli pe mâini la mall, faci și tu treaba asta?

Mergi la mall, bagi un film și te duci la budă

Titlul e ca de clickbait, dar conținutul acestui articol e chiar util, mai ales dacă ții la sănătatea ta și vrei să nu pleci cu toți microbii la film sau acasă.

Majoritatea toaletelor din mall au uscătoare pentru mâini. Sunt două variante întâlnite: uscătoarele care furnizează un aer cald, pe verticală, de sus în jos și uscătoarele în care trebui să-ți bagi mâinile ca să ți le usuci, tot așa, cu aer cald.

Toți mergem la toaletă, nu toți ne spălăm corect pe mâini

Unde e problema? Ambele uscătoare, din punctul meu de vedere, sunt periculoase, deși primul exemplu e absolut ok, în 99% dintre situații (procentul e scos din burtă, dar nu cred că e departe de realitate). Cel mai mare pericol, tot așa, din perspectiva mea, sunt uscătoarele în care trebuie să-ți bagi mâinile timp de vreo 10 secunde, la aer cald. Aerul cald e cel care susține viața bacteriilor, iar faptul că picăturile de apă se strâng într-un singur loc și se tot plimbă într-un spațiu închis, aproape de mâinile tale, te pot pune în pericol. Umezala și căldura formează un mediu propice pentru susținerea vieții bacteriilor.

Mâna în nas, mâna în uscător, mâna în gură

Uscătoarele, de orice fel, nu ar reprezenta o problemă majoră pentru sănătate în cazul unui singur scenariu, aproape imposibil, din păcate: toată lumea să folosească săpunul și apa după ce merg la toaletă. Am văzut de multe ori felul superficial în care unii își trec mâinile printr-un jet de apă, cel mult 2 secunde, după care își usucă mâinile, fară să țină cont de bacteriile pe care le pot răspândi la tot pasul. Grav e că cei mici bagă mâinie în nas, apoi în uscător, iar apoi în gură, asta în vreme ce părinții se admiră în oglindă sau își verifică notificările de pe telefon.

Dacă ar fi după mine, aș permite ca în mall-uri să existe doar uscătoare care suflă un aer rece, de sus în jos și prosoape de unică folosință, chiar dacă se taie copaci mulți, prea mulți…

comments
Share articol: