„Fetele de azi, liderii de mâine” – așa m-a întâmpinat Facebook în această dimineață. Imediat m-am gândit egalitatea în drepturi, la felul în care sunt privite anumite meserii pe piața muncii, dar mai ales la cum ar arăta un președinte de sex feminin pentru America sau pentru România.
Cum arată femeia lider?
Apoi, dacă e să discutăm despre lideri, subiectul ar fi unul controversat. Principalele surse de informare ale românului sunt mizeriile de la tv și news feed-ul plin de știri, multe dintre ele false. Liderul ar trebui să fie un stâlp al societății, un om care inspiră la tot pasul și care se gândește mai întâi la națiune și abia apoi la nevoile proprii. Cum marile puteri au vile pompoase și garaje care adăpostesc mașini de lux, îmi e tare greu să cred că avem unde să privim. Cred că Oprah e un exemplu potrivit și un lider de excepție, care și-a depășit condiția, a strâns din dinți si a reușit să se ridice prin forțe proprii. Acum e una dintre cele mai bogate femei de culoare din lume și un lider căruia îi poți da follow dacă vrei să pui motivație în activitățile tale.
Consider că un lider trebuie să fie bogat și spun asta prin prisma faptului că eu dau crezare unui lucru: atunci când ceea ce tu faci devine util oamenilor, implicit încep să vină și banii. Forbes vorbește despre femeile cu viziune din România și pune accent pe seriozitatea și munca în echipă. Există chiar o crestere de 2% pentru companiile care își aleg lider o persoană de sex feminin.
Drepturi egale de munca și PIB-ul mondial va crește
Banii sunt importanți, la fel și studiile. Potrivit McKinsey&Company egalitatea în drepturi, dar mai ales pe piața muncii, cu referință clară către femeie, ar aduce o creștere PIB-ului mondial de 12 trilioane de dolari. E o sumă uriașă, iar în procente ar înseamna că lucrurile se pot schimba în bine cu până la 26% la nivel global.
O vorbă din popor spune că în spatele fiecărui bărbat de succes se află o femeie puternică. Dacă bărbatul nu ar ține cont de părerea femeii iubite ar gândi probabil mai puțin rațional și mai mult impulsiv. Tot femeia e cea pentru care bărbații ar putea provoca conflicte/războaie.
Mișcarea sufragetelor a fost un manifest de emanicipare a femeilor din Anglia care și-au dorit să aibă un cuvânt de spus la nivel politic, implicit dreptul la vot. Femeile din România și-au câștigat dreptul la vot în 1938. În 2015, femeilor din Arabia Saudită li s-a promis dreptul la vot. Tot în 2015, femeile din Arabia Saudită, pentru prima dată, au dreptul de a candida și a vota.
Femeile sunt firave si nu cară saci de ciment
Doar femeile pot perpetua specia, iar asta e o chestie pe care bărbații nu o pot schimba, nu încă. Există și primul bărbat din lume care a dat naștere unui copil, dar la bază a fost tot femeie. E clar că femeile au mai multă putere din umbră, dar asta nu ar trebui să le țină ascunse, ci musai să fie împinse de la spate și să iasă la lumină. Cum altfel să-și valorifice ideile productive?
Femeia, în literatură, dar mai ales în realitate, e o muză menită să inspire. N-aș vedea o femeie practicând meserii tipic bărbătești și asta nu ca idee de discriminare sau misoginism extrem, ci ca parte a unor pricipii legate de forța fizică. Dar dacă femeia își dorește să lucreze în construcții și să care saci grei de ciment, atunci nimeni nu are voie să o oprească.
Ne schimbăm pentru că trebuie sau pentru că le iubim?
Ce nu-mi place e că întreaga lume se învârte în jurul banilor. Banii ne pot motiva ca să trecem peste orice regulă, scrisă sau nescrisă. Banii ne dau impresia că alegerile chiar ne aparțin și ne forțează să muncim toți, mai mult, mai de la egal la egal, întotdeauna pentru corporații.