Google Foto – soluție gratis pentru a-ți păstra amintirile în cloud

google foto

Când telefonul meu ajungea să aibă mai bine de 4000 de fotografii și peste 50 de filmulețe, eram obligat să-mi salvez amintirile pe un hard extern. Din punctul meu de vedere, este una dintre cele mai sigure soluții, mai ales dacă ai suspiciuni în ceea ce privește soluțiile de stocare online a fotografiilor. Singura problemă e că hardurile pot ceda în orice moment, iar dacă nu ai un backup, pierzi tot, iar soluțiile de recuperare sunt scumpe și ineficiente.

Nu știu cum, dar într-o zi m-am trezit cu Google Foto la mine-n telefon. Cred că l-am instalat din greșeală sau a apărut datorită lui Google Drive, un soi de cloud care îmi oferă 17 GB de stocare gratis. Nu i-am dat prea multă importanță lui Google Foto și am avut impresia că îmi amețeste pozele.

Despre Google Foto

Google Foto este vechiul Google Picasa, iar tot ceea ce aveai offline, acum poți stoca, gratis, pe internet, în contul tău de gmail. Dacă nu ai un cont de gmail, acum e momentul! Eu am renunțat de mult la yahoo, după ce am tot pierdut e-mailuri importante.

Așadar, în cazul în care aleg ca Google Foto să îmi stocheze imaginile la o rezoluție decentă, am spațiu nelimitat și pot pune inclusiv amintirile video din vacanță. Pentru rezoluții exagerate, spațiu se contorizează și se leagă direct de pachetul ales pe Google Drive. Dacă vrei să arunci cu banii, poți să-ți iei și 10 TB, cu plata pe lună sau pe an.

Acum vine partea interesantă! Dacă îți instalezi aplicația Google Foto pe telefon și setezi să îți urce automat pozele și filmulețele pe cloud, telefonul tău va avea o variantă de backup pentru amintiri și vei putea șterge pozele din telefon, fără grija că nu le mai poți vedea.

Sortarea amintirilor

În Google Foto, amintirile tale, de pe toate dispozitivele, sunt organizate în funcție de dată, ore, culori, locații, oameni și alte clasificări. În căsuța de căutare poți scrie: poze de la mare, poze cu flori, Roma noaptea, răsărit de soare, poze de grup etc. Sunt sigur că algoritmul de indexare și gestionare a pozelor este într-o continuă dezvoltare și spun asta pentru că am observat îmbunătățiri de la o zi la alta. Mai nou, îmi pot crea albume și le pot denumi, pot crea arhive personale, albume cu facturi și chiar colecții de poze de la petrecerea de aseară. Pozele și albumele pot fi distribuite și comentate cu prietenii cu ajutorul unui link generat de către aplicație sau prin selectarea manuală a prietenilor (adresele acestora).

Nu stocați informații sensibile!

Am grijă să nu stochez online poze cu un conținut sensibil sau indecent, ci doar poze de familie și din vacanțe. Chiar dacă am o parolă dificilă și autentificare în doi pași, niciodată nu m-aș putea baza pe o soluție gratis, protejată doar de o parolă. Cele mai importante documente le păstrez offline, pe cel puțin două harduri externe, iar dacă mă apucă paranoia, mai inventez încă o idee de backup. Offline și cu backup e cel mai sigur, mai ales când e ceva care ține de intimitatea mea.

Așadar, recomand cu încredere Google Foto pentru toate pozele, din toate timpurile și mai ales pentru telefoanele cu memorie puțină, gen un Iphone de 16 GB.

Visited 6 times, 1 visit(s) today
Share articol: