Zero locuri de muncă pentru tineri

Nu imi place să dau cu sapa. Am fugit, încă din fragedă copilărie, de munca grea de la ţară si am ştiut că sunt alte domenii de activitate in care mă pot face remarcat, făcând mai mult efort psihic, decât fizic. Cu ceva studii la purtător si cu o experienţă deloc ruşinoasă, tind să cred că angajatorii caută doar proşti, buni de muncă masivă si cu pretenţii financiare reduse.

 Tinerii ies de pe băncile facultăţii şi caută un loc de muncă stabil, care să le ofere un prim impuls spre o carieră de succes. Printre aceşti tineri ma enumăr şi eu.Am neplăcuta surpriză să aflu că sunt indivizi  fară liceu, dar care câştigă cel puţin 1500 ron pe lună. E adevărat, prestează servicii în condiţii extreme, indiferent că afară sunt minus zece grade sau plus patruzeci. În construcţii se câstigă bine şi nici nu ai nevoie de carte! Fără studii, dar pe bani buni! O analfabetizare în curs de creştere.

În schimb, în situaţia de faţă in care mă aflu, sunt pregătit pentru o depresie pe termen lung. După zeci de căutari online si CV-uri trimise către diferite companii, am ajuns la concluzia că oamenii caută orice altceva, mai puţin experienţă si studii superioare. Într-un caz fericit se negociază la sânge, iar salariul este unul ruşinos, ţinând cont de cei care căştigă chiar dacă sunt agramaţi.

Un cerşetor căştigă mai bine decât un bugetar, iar un parcagiu ilegal poate încasa şi 3000 ron pe lună.

Unde o să ajungem?

comments

4 comments On Zero locuri de muncă pentru tineri

 • Suntem in Romania totusi…Oricum, sunt domenii bine platite, dar si domenii prost platite, chiar foarte prost.
  Domeniul IT e fruntas, mai sunt si inginerii, poate chiar si in vanzari daca esti bun, cei din petrol la fel castiga bine, dar restul…cum se descurca.

 • Trist, dar adevărat! 🙁
  În ziua de azi se găsesc greu job-uri, mai ales cele plătite bine.
  Este o problemă şi cu învăţământul, pentru că spre deosebire de unităţile de învăţământ din străinătate (şi aici mă refer la universităţi mai ales), ale noastre nu oferă un loc de muncă pentru viitor, aşa că majoritatea studenţilor nu-şi găsesc un loc de muncă după terminarea facultăţii.

 • Unde o sa ajungem? Asta ma intreb si eu, optimismul imi piere pe zi ce trece. Poate ar trebui sa revenim la alt post de al tau si sa gasim plecatul din tara ca fiind cea mai buna solutie. Pacat ca am inceput sa fim oile negre si in afara tarii. Ar trebui totusi urmat exemplul altor tari: studiezi, faci practica in timpul facultatii si dupa ce o termini iti asigura un loc de munca, culmea, unul bine platit. La noi studiezi, umpli universitatile de bani, ca apoi sa muncesti pe unde gasesti (daca ai noroc) si pe un salariu minim.

 • sunt de acord cu tine in mare parte, John, mai putin in privinta salariilor mari ale muncitorilor necalificati. Si daca au salarii mai bune decat unii angajati cu studii superioare, salariile alea sunt meritate din plin, sunt munci grele, oamenii isi strica sanatatea. Nu compari un muncitor in constructii cu un functionar de birou.
  Cel mai trist mi se pare ca situatia economica amplifica presiunea angajatorului asupra angajatului, cum ai spus si tu, bani putini pentru munca din plin, ore suplimentare etc

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar