Această postare reprezintă un îndemn care se adresează tuturor firmelor care aruncă mâncarea bună în gunoi. Cunoscute brand-uri de fast-food din România, aruncă tone de produse alimentare în fiecare zi. Nu e vorba de mâncare alterată, ci care a ieşit din termenul înscris în regulament (termen de valabilitate). Procedurile sunt simple şi, aparent idioate, dar, pentru sănatatea publicului consumator de McDonald’s şi KFC, angajatii aruncă produsele gata preparate, la mai puţin de o oră de la fabricarea acestora. Tomberoane pline cu mâncare se strâng şi se duc către groapa de gunoi, în timp ce oamenii săraci, fără un adăpost deasupra capului, fac foamea sau provoacă ilegalităţi pentru a supravieţui. Poate că n-ar fi rău să existe şi produse care se vând la super preţ, înainte de a zbura de pe raft sau din display (termen vehiculat în rândul angajaţilor KFC). Ex: Reducere de 90% pentru 20 de crispy strips! Să vezi atunci aglomeraţie! Pentru a nu deruta consumatorul fidel, astfel de reduceri surpriză ar trebui semnalizate din start şi direcţionate către publicul în cauză, lovit de soartă sau care s-a îmbrăcat în boschetar ca să mănânce pe moca!
Risipa de mâncare nu se opreşte aici! Fiecare nuntă adună în jur de 70 de invitaţi, dar produce butoaie de hrană care ajung în gunoi, în lipsa unor consumatori gurmanzi sau din cauza unei diete prea stricte. Am descoperit o doamnă, acu’ mai bine de doi ani, care nu putea să accepte risipa de mâncare. Lucra (n-am idee ce s-a întâmplat între timp) la un restaurant renumit din Ploieşti, iar pentru a face o faptă bună, „resturile alimentare” (carne, ciorbă şi alte delicatese) ajungeau în traista unor muritori de foame. O samariteană ce nu-şi avea preţul şi nici nu stătea să explice de ce face gesturi caritabile, în timp ce ar putea să-şi bată capu’ cu altceva. Nu-i rău exemplul ăsta! Ba, mai mult: orice gospodină ar putea să-l adapteze pentru o lume mai bună!
Un control realizat de către inspectorii OPC în weekend, a lăsat centrul Braşovului fără aproximativ zece kilograme de prăjituri, în plin festival medieval. Am stat să caut pe net şi am văzut cum ştirea asta, seacă în esenţă, a adus în centrul atenţie felul în care comercianţii, dotati cu frigidere, dar în lipsa unei surse de electricitate, au rămas fără marfă şi au fost sancţionaţi. Pe bune, eu cred că OPC-ul poate ajuta sistemul, înainte de a-l penaliza. Îi era foame OPC-ului sau concurenţa trebuia spulberată? Care să fi fost adevărata faţă a acestei mizerii? Îmi şi închipui bârfele stradale şi muierile afaceriste venite cu generator după ele, parcă mirosind falimentul colegelor de breaslă. Prăjiturile delicioase, bătute de soare şi expuse prafului, au fost aruncate în saci menajeri, iar publicul s-a simţit respectat. Data viitoare, aceleaşi prăjituri vor costa dublu! Na, ca să ne potolim atitudinea asta copilărească!
Unde’s viermi şi mustele se numără pe degete, acolo se înţelege, iar mâncarea nu are voie să ajungă în stomacul cetăţenilor, cel mult, în gura porcilor!
P.S. The Gleaners’ Kitchen este un „restaurant” care se aprovizionează din gunoi!