Ieri seară, în drumul către casă, suspendat de bara TCE-ul, într-o înghesuială cum rar găseşti în oraşele de bun-simţ, mai toţi indivizii agasau telefoanele şi le făceau să dea bine într-o aglomeraţie cu iz de transpiraţie. Recunosc, nu-i nimic nou sub umbrela asta de poveşti ridiculizate sau aplaudate, plăcute şi share-uite sau prinse fără legalitate şi blamate pe motiv că cineva are chef de imagine extra, câştigată pe cârca unor subiecte. Tot în incinta maşinii ce-mi ducea gândurile asimteric către casă (şoferul avea frâne necontrolate!), pe lângă radioul prins între două staţii liniştite, încep s-aud ceva chicoteli şi comentarii pe seama a ce arăta un ecran, d-ăla de-are toată lumea. Am zis că e Facebook-ul în joc şi că n-are rost să trag cu urechea asupra măruntelor picanterii ce-mi trezeau socialul din mine. Cum şirul de cuvinte nu înceta a-mi stârni curiozitatea, m-am îndreptat cu privirea, ca un securist fără putere, către subiect în sine, să văd ce-arată ecranul ăla atât de interesant şi al meu nu.
Fetele, trei la număr, erau puse pe mângâiat telefonul în cel mai subtil mod, aşa cum o facem cu toţii, parcă mai des decât cu cei apropiaţi. Din start ne putem da seama de puterea tehnologiei şi de rapiditatea cu care funcţionează reţelele de date mobile – eram în mişcare, v-aduceţi aminte, nu? După ce am trecut de faza cu analizatul oamenilor de lângă mine, după ce fetele ce-si aşteptau bacalaureatul au prins drag de site, atunci a venit momentul să aflu şi eu despre ce e vorba. Nu, n-am comunicat verbal, nu a fost nevoie. Site-ul, suficient de vizibil, ochiometric discutând, îl ştiam mai mult din auzite şi din gura lui Fido.
Aşa-i că încă nu ştiţi despre ce site vorbesc? Bine, asta dacă aţi citit la rând, nu în goana după informaţie ciugulită de dragul de a trece timpul mai repede. Aşadar, e vorba de un proiect online pentru comunitatea activă din Ploieşti. Ceva oameni ce-şi cară DSLR-ul după ei, cu pasiune pentru fotografie şi cu timp nelimitat, au început să urce pe această platformă, cadre surprise în diferite locaţii din Ploieşti. Humans of Ploieşţi pune în evidenţă populaţia oraşului Ploieşti şi alcătuieşte o baza fotografică a celor mai expuşi oameni. Da, pentru a te regăsi în acest proiect, e musai să ieşi din casă şi să te „vadă” un fotograf.
Proiectul Humans of Ploieşti este inspirat de Humans of New York şi are toate şansele să crească organic, din curiozitate şi pentru că se expun momente şi oameni, dar mai ales oameni din Ploieşti. Printre miile de poze, toţi sunt egali, toţi sunt frumoşi şi fiecare are povestea sa. S-ar putea, dacă eşti la prima experienţă de acest gen, să descoperi oameni cunoscuţi şi dragi ţie, dar mai ales, s-ar putea să regăseşti o imagine cu tine.
Felicitări tuturor celor care pun osul la treabă şi reuşesc să promoveze oameni din Ploieşti prin această platformă online!
O singură întrebare mă roade: Oare cum reuşesc cei de la Humans of Ploieşti să ţină evidenţa oamenilor pe care-ai pozează? Adică, mai pe româneşte, cum se evită dublurile? Ştiu că, există o opţiune pentru detectarea feţelor şi sortarea acestora în funcţie de mai mulţi parametri, prin serviciul Google Picasa. Despre asta să fie vorba? Cum? Sunt prea mult întrebări?