Suntem tot mai mult online şi mai deloc offline

Imagine care sugerează tineri conectaţi la tehnologie.
Imagine care sugerează tineri conectaţi la tehnologie.

Tind să cred că pe internet suntem precum o suprafaţă plană căreia îi adăugăm accesorii alese pentru a străluci în faţa celor cu care dorim să interacţionăm, pe care vrem să-i impresionăm şi de la care primim sau nu, impresiile aşteptate. Pe internet contează fiecare detaliu, mai ales dacă e scos la înaintare. Pe Facebook suntem cei mai tari şi populari oameni, ne distrăm, zâmbim şi putem să face poze cu tot soiul de mâncăruri pe care le consumăm cu intenţia de a mai primi ceva feedback (sari la înaintare c-o bucată de drob!). Pe internet căutăm să fim logici şi să răspundem cum se poate mai bine. Atunci când o dăm în bară, butonul “delete” ne scoate din rahatul ce doar un screenshot “prietenesc” l-ar putea aduce-n dicuţie, ca dovadă ruşinoasă. Pe internet suntem cea mai bună versiune a ceea ce ne-am dori să fim în realitate. Suntem tot mai mult online şi mai deloc offline.

În realitate, oamenii stau cu privirea plecată – ne place să fim supuşi! Am senzaţia că Matrixul se activează tot mai tare şi că n-are rost să ne mai îndoim de straiele în care ne învelim şi care ne fac tot mai robotici. Paştele a adus o linişte stradală greu de organizat într-o zi obişnuită de muncă, însă pe internet a fost aceeaşi gălăgie clişeică datorată sărbătorilor îmbelşugate. În realitatea nu contează ce cred ceilalţi despre noi şi nici vorba bună nu ne mai ajută în evoluţia personală. În realitatea suntem tot mai des cu telefoanele la purtător. Din propria experienţă afirm că dependenţa de conexiune nu o mai poate combate nimeni şi nimic – poate doar o pană de curent pentru tot restul vieţii. Mă întristez când o conversaţie se termină cu: “vorbim în câteva minute pe internet!”.

Nici nu mai contează cum trăiau oamenii înainte de online. Contează că suntem conectaţi şi că nu putem vedea dincolo de această construcţie la care cu toţii participăm în mod voit. Faptul că scriu toate aceste idei pe blog, e ca să-mi aduc aminte despre cum vedeam lucrurile azi. S-ar putea ca peste un an sau doi să mă amuz sau să cred că aveam probleme la mansardă. E bine să ne-aducem aminte de orice n-are legătură cu online-ul, însă întreaga noastră viaţă are legătură cu biţii, sfinţii biţi! – nu trebuie să-i găsim în calendar, ci în acţiunile tuturor.

comments
Share articol: