Taxime… tristul!

Mi-am zis, în nenumărate rânduri, să-mi “trag” o categorie pe blog, cu poveştile auzite de la şoferii de taxi din Ploieşti. Sunt foarte multe momente în care cred că taximetriştii şi-au greşit meseria sau că sunt în poziţia în care ar trebui să înveţe anumite reguli de bun simţ. Nu-i bag pe toţi în aceeaşi oală, dar vreau să-i subliniez pe cei care dau impresia de animale ce conduc un taxi fără respect pentru ei înşişi!

Nu am înţeles de ce mulţi taximetrişti nu permit accesul câinilor, de talie mică, în maşină. Oamenii ăştia nu vor să facă un ban? Nu a dat criza în ei? Sau ce aşteaptă? Mi se întămplă să întâlnesc taximetrişti care îşi plâng de milă, dar nu vor să plece din loc până nu le spui unde vrei să fii dus – dacă destinaţia este la “doi paşi”, există şansa unui refuz direct, fără pic de diplomaţie.

Astă seara am întâlnit un individ care abia m-a primit cu câinile în maşină şi a fumat, fără să-mi ceară voie, toată cursa. Mai mult de atât, a vorbit la telefon, folosind un limbaj deplasat şi perturbând confortul pe timpul călătoriei. L-am studiat, privindu-l în oglinda retrovizoare şi am înţeles că a te îmbrăca la patru ace atunci când interacţionezi cu publicul, nu reprezintă o atracţie – nu pentru el.  La final de cursă am întins o bancnotă de un milion (o sută lei) şi mi s-a spus în felul următor: ” nu vă este ruşine să-mi daţi banii ăştia?” Am rămas blocat, neînţelegând la ce se referă. Mi-am revenit după câteva momente de tăcere, în ideea în care chiar nu realizam cu ce am greşit. Am presupus că i-am întins o altă sumă, mai mică decât cea înscrisă pe taximetru, însă, m-am convins – taximetristul s-a simţit jicnit, pentru că nu prea vedea aşa des banii respectivi. Ţinând cont de faptul că se afla la locul de muncă de mai mult de 6 ore, în urma “laudelor” extrase din conversaţia telefonică, mă gândeam că are să-mi dea rest. Am schimbat banii în imediata apropiere, şi, după ce i-am întins suma aproape exactă, mi-a spus că nu are să-mi dea un leu… ba chiar a continuat cu o întrebare dubioasă: “este vreo problemă dacă nu am să vă dau un leu?”. Şi uite aşa, un taximetrist cu tupeu mi-a stricat seara şi m-a pus pe scris, la ora asta, pe blog. În vara, am circulat, în aceeaşi manieră, în plină zi, cu o femeie taximetrist, care, neavând să-mi dea restul, a spus că e din partea casei şi mi-a oferit cartea de vizită (ăsta e marketing de calitate).

Nu ştiu cât o să mai ţină nesimţirea asta, dar este deranjant să dau de proşti cu două clase, care nu vor decât bani, dar nu oferă respectul cuvenit. Nu culoarea politică schimbă România, ci oamenii, prin atudinea lor!

P.S. Taximetristul este de la Index!

comments

8 comments On Taxime… tristul!

 • Da de taximetristi care nu ajuta cu bagajele o femeie pentru ca ei nu sunt culturisti, ai auzit? Nu-i problema, am auzit eu. Din cate stiam eu, meseria asta se plateste din ce ince mai prost, dar se pare ca pentru unii nu prea conteaza parerea clientului, din pacate.

  • Este adevărat! Meseria de taximetrist este prost plătită în Ploieşti. Oraşul cu pricina este mic şi sărăcăcios, iar cei care se descurcă pe plan financiar, au în parcare cel puţin o maşină. A nu se omite nici numărul de taximetrişti, care, îmi pare a fi în continuă creştere, deşi cererea suporta scăderi drastice. Cei care stau pe bară ore întregi în aşteptarea unui client, ar trebui să abordeze un marketing eficient şi să nu se lase doborâţi de taxiurile luxoase! În cel mai rău caz, o reprofilare nu ar fi exclusă. A face bani e o necesitate!

 • O fi acelasi care m-a intampinat si pe mine acum ~2 saptamani, eu ii intinsesem 50 RON si tot a ramas cu gura cascata, de parca l-a vazut pe Dumnezeu.
  http://blog.chestiiutile.com/blogging/romanica/sa-dam-rest-zic.html

 • Aplicatiile alea de taxy pe mobile o sa termine cu jegurile de pe taxy, ca pui acolo review, fumeaza, ascuta manele, etc… si nu-l mai alege lumea. In felul asta fie vor intelege ca-s la munca si nu la ei pe tarla fie vor disparea din lipsa de comenzi.

 • Folosesc serviciile Index. Unii sunt ok, iti povestesc in 7-10 min(cat dureaza cursa) jumatate din viata lor. Altii, in schimb pornesc ceasul inainte sa te urci in masina, fumeaza, vorbesc la telefon injurand si… da, cu banii e o problema cand vine vorba de dat rest. Si, cam asta e replica lor: de unde sa va dam restul la 50, 100 lei ca nu avem asa multi bani?!? M-am invatat minte si mereu am la mine marunt, insa si asa daca mai au de dat rest 1-2 lei spun ca nu au..si o spun urat, parca este vina clientului ca nu are el sa-ti dea rest. Nu stiu cum e in alte parti, insa sunt convinsa ca respectul este la el acasa, dar…asta poate intr-o Romanie peste vreo 20 de ani.

 • Dragii mei
  Vad o gramada de comment-uri si obsev ca numarul taximetristilor nepolitcosi,nesimtiti etc.e proportional cu cel al clientilor de acelasi fel.
  Lucrez in breasla si credeti-ma pe cuvint ca asa e.
  am sa spun cite ceva celor care macar stiu sa scrie corect si imi dau seama ca sint un pic mai cititi si mai elevati la minte si poate cunosc putin si legea.
  Asa e sint multi nesimtiti si eu ii vad ca doar stau printre ei.pot sa dau multe ex incepind de la a se injosi prin a spune sarut mina la o doamna-domnisoara sau a da binete unui client cind i se deschide portiera.si ex pot continua pina la a sti sa refuzi politicos un client deoarece ai dreptul prin lege de a-ti selecta clientela.
  Sa revenim la clientii cu acei catei care se transforma in vitei cind ajungi la adresa unde s-a facut comanda.Sa spunem lucrurulor pe nume ca vine si se urca fara sa te intrebe(totusi e masina ta si acolo petreci cea mai mare parte a timpului)daca se poate,daca nu ai alergie,daca nu iti e frica(sint persoane…zidari, cofetari,croitori carora le e frica de ciini oricit de mici ar fi ei sau au alergie)ca sa nu mai zic ca nu il tine in brate,il lasa pe bancheta si acel cine doar nu a zburat pina la masina,a mers pe jos.Dupa ce a stat ciinele pe bancheta si lasa o gramada de par vine alt client si dupa ce coboara constata ca s-murdarit in masina ta ca doar el a plecat curat din casa si zice:ma fiar taxiul al dracu de jegos.Pina la urma in autorizatia emisa in baza legii e transport public de persoane dar pentru unii de la persoane pina la animale nu e mult si la propriu si la figurat(unii care se urca beti turta si da niste danfuri ca daca te opreste politia si ii pune fiola ii iese alcool si la sofer).
  De curind am dat reexaminarea pentru viza si una din intrbari era:
  cind poate taximetristul sa ceara o plata supliumentara fata de suma inscrisa pe bonul fiscal.
  Raspuns corect: conform legii in privinta desfasurarii activitatii de transport persoane si bagaje emisa in 2008 se poate cere un tarif suplimentar fata de bonul fiscal,pentru manevrarea bagajelor.
  In legea muncii este si o greutate anume stabilita(5-10 kg) care un muncitor le poate ridica sau transporta.
  Acum ce mai ziceti de acele sifoiere de 30 de kg ca atit iti da voie la aeroport ca dealtfel ar pune rominul nostru fara numar….le pot eu ridica fiind operat la coloana si avind recomandare de la medic sa nu ridic mai mult de 5 kg?
  Daca nu aveam asemenea probleme ma duceam si faceam altceva decit aceasta meserie unde se considera ca e toata pleava societatii pentru ca asa ne face toata massmedia si o si accentueaza:un taximetrist a violat,un taximetist a furat,un taximetrist a facut si dres,dar nu am auzit vreodata un zugrav,un cofetar,un croitor,un vinzator de ziare.
  Ce?zugravul nu fura din materiale,nu mai trage cu ochiul prin casa,nu se uita dupa curul nevestei tale,cofetarul nu fura din frisca,ca doar are si el fantezii cu vecina peste care poate sa intre cind se inbata si sa o unga cu frisca si sa ii faca un viol scurt etc si ceilalti cu diferite meserii.
  Concluzia e ca rominul vede lucrurule din prisma lui si mai ales e foarte deranjat ca nu e servit dar nu se intreaba si de ce?De aceea inainte sa judecam pe altii care ne refuza cind le cerem un lucru,e bine sa ne gindim daca noi am cerut ceva normal.
  Referitor la acele curse scurte ai dreptate,sint cei mai mari prosti deoarece sint cele mai bine platite.Pe o distanta scurta aproape intotdeauna esti platit ca la o cursa mai lunga dar care tie ti se pare nomala.

 • Scuze de dactilografie dar nu stau ca altii la calculator toata ziua.
  Cu respect.

 • Pingback: O picatura pentru Alexandru… | Blogul lui Yamasha! ()

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer