“Ţip la tine pentru că am nervi! Sunt în perioada aia, ştii…?”

femeie care tipa

În 1947, imediat după cel de-al doilea Război Mondial, japonezii s-au decis să pună în aplicare concediul fiziologic în rândul femeilor care nu se simţeau bine în perioada menstruală. După ce-am citit ştirea, mi-am zis că la noi, dacă s-ar impune o astfel de idee, femeile ar deveni şi mai vulnerabile pe piaţa muncii, iar bărbaţii ar căpăta un avantaj considerabil la interviul de angajare. Un CEO n-are treabă cu sentimentele, ci cu cifrele. Emanciparea femeilor încă mai are de aşteptat…

Durerea se plăteşte

Teoria e simplă. Eşti femeie şi ai dureri menstruale? Poţi să-ţi iei liber şi să fii plătită, de la stat sau direct din buzunarul angajatorului. Dacă şeful tău este inteligent, ar putea înţelege că productivitatea firmei poate scădea drastic, mai ales dacă femeia aflată la ciclu (aşa cum se exprimă românii neinformaţi!) ar fi irascibilă şi i-ar enerva şi pe ceilalţi. Acum, na, se ştie că nu toate femeile au dureri abdominale în perioada respectivă, dar abuzul ar fi la el acasă. Ar striga toate de durere şi ar reuşi să stea acasă în zilele ploioase.

Interesant ar fi ca mai bine de 50% dintre femeile angajate într-o companie să-şi ia concediu în aceleaşi zile. Ar fi un fel de loterie. Probabil că în anunţul de angajare ar specifica şi când anume trebuie să-i vină menstruaţia, implicit şi femeia ar scrie pe CV toate informaţiile muiereşti, cu parafă de la medicul de familie. Dacă viitoarei angajate nu-i ies socotelile, sigur au babele un ceai minune pentru reglarea conturilor. Educaţia ar impune un modul de văicăreală moderată, cât să fie mulţumită toată lumea.

UE să ne oblige?

E ceva birocraţie la mijloc, sunt ceva cozi la care trebuie să se stea, dar mi-ar plăcea să existe acest tip de concediu pentru acele femei care chiar au nevoie. Măcar 2 zile pe lună. Clar, mai mult de muncă pentru bărbat. Şi uite aşa, egalitatea între femei şi bărbaţi e doar un subiect de duzină, nu un echilibru perfect, că n-are cum!

Mie unul nu mi-a plăcut niciodată scuza cu… “Ţip la tine pentru că am nervi, sunt în perioada aia, ştii…?”. Şi nu, nu sunt misogin! Sper să ne oblige UE la chestii d-astea faine şi să ne civilizăm tot mai tare. Mai puţini decibeli în comunicare şi rezultate peste medie.

Ăsta e textul beta. Revin cu update dacă se iveşte vreo gaură în buget sau falimentul şefilor gagicari.

FOTO: Adevărul

comments
Share articol: