Viața e mecanică. Dar pe internet totul e mișto, măcar așa, de ochii lumii!

john cristea, munte

Nu-mi mai fac griji de felul în care ar putea arăta generațiile viitoare. De ce? Pentru că, deși sună clișeic, viitorul e deja aici și e razna rău de tot. Am impresia că mai rău de atât nici că se poate!

Internetul a început să conteze. Doar internetul. Totul e pe internet! Noi suntem pe internet. Pardon, noi suntem internet! Viața noastră e toată pe internet. Stăm nonstop conectați pentru că avem internet nelimitat. Iubim puțin, dar dăm inimioare din secundă în secundă. E totul mecanic. Sexul e mecanic. Orgasmul e mecanic. Sărbătorile sunt mecanice. Pozele sunt mecanice. Viața e mecanică. Dar pe internet totul e mișto, măcar așa, de ochii lumii!

Majoritatea utilizatorilor au în minte un singur țel: să aibă cât mai mulți prieteni/urmăritori/fani/bani/vizualizări – nu neapărat în ordinea asta. Internetul schimbă, dar mai mult ne schimbă!

Să nu credeți că eu sunt departe de febra asta a popularității. Aș fi un ipocrit! De fapt, mă aflu chiar într-un soi de criză de identititate online care se manifestă prin vreo zece platforme de socializare pe care sunt eu, tot eu, iar eu și tot aceiași prieteni. Nu e nimic special. E doar mult zgomot și din când în când câte o postare mai răsărită cărora unii îi dau share din obligație, alții din invidie și doar câțiva sunt cei interesați să propage utilitatea unui material. Nici nu mai știu cine sunt cu adevărat. Oare sunt cel din poza care a făcut câteva sute de like-uri sau cel din poza pe care am fost nevoit să o șterg pentru că efectiv nimeni nu dădea like, nu comenta… Știu! Sunt cel din poza de la profil! Dar e de acum un an poza. Oare să-mi fac rapid un selfie ca să văd cine sunt? Să-mi fac un test de personalitate de pe internet? Aș putea chiar să vorbesc cu un psiholog, tot online, că e mai simplu să mă ascund în spatele tastaturii. V-am zis! am luat-o razna eu și alte miliarde de oameni/utilizatori.

Spre exemplu, pe Instagram am posibilitatea să fiu un simplu urmăritor sau îmi pot urca întreaga viață, sub atenta supraveghere a celor care îmi dau follow. Bucăți din viața mea sunt puse acolo, în cloud, online, la liber și oricine le poate vedea. Nu m-a obligat nimeni să fac asta. Eu am ales sau… așa cred. Oricum, nu e mare inginerie! Cunoscuții mei sunt pe aceeași frecvență cu mine și asta e tot ce contează. E o normalitate și totodată și un microb de care simt că nu mai scap. Și sunt încă la început! Eu navighez, iar alții vând strategiii despre cum să ai mai mulți urmăritori și o descriere “aerisită”, cu emoticoane puține, dar expresive. Disperații cumpără like-uri și urmăritori, iar cei mai tăcuți își fac zile fripte și frustrări cât pentru un mare block din partea celor care nu iartă nimic.

Știu sigur că în vreme ce majoritatea jonglează cu doar câteva sute de urmăritori, o mică parte a populației e plătită pentru a produce conținut relevant pentru anumite brand-uri. De aici și treaba cu autenticitatea și tendința vedetelor de a fi cât mai “naturale”. Ne punem pătura în cap și ne arătăm așternuturilor pentru că… așa scrie în contract.

Există urmăritori care folosesc doar acele produse care sunt recomandate de către anumiți influenceri, iar treaba asta e bună până când recomandările sunt făcute doar pentru bani – iar acum să fim serioși, cine ar sta să facă recenzii la produse pe moca? Toată viața? Totul costă bani!

Nu zic că e grav dacă îți pui plombele unde și le-a pus vecinu’ tău de timeline, ci îți sugerez să fii atent la cine și ce îți recomandă. Acordă încrederea de început, dar nu te lăsa păcălit de vreun brand care și-a cumpărat conturi la kilogram și aruncă poze cu hastag-urile potrivite.

Mi-am propus ca acest articol să nu fie unul pesimist, ci unul care să te facă să înțelegi că viața are mai multe opțiuni decât îți arată internetul și în realitate, chiar dacă ar fi mișto pentru unii, nu ai nevoie de filtre și hashtag-uri care să fii fericit, ci de oameni mișto și un orizont cât mai larg.

Fii blând cu tine și nu da mai departe acest articol doar ca să-mi faci pe plac!

comments

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar