
După ce Bianca Lucaciu, singura elevă din Sălaj care a luat media 10 la bacalaureat, a publicat o scrisoare pe Facebook care a devenit virală şi controversată în rândul tinerilor din România, ploieşteanca Anji Gogh s-a decis să-i ofere o replică dură, tot în scris, prin intermediul acestui blog, fetei de nota zece. Iată scrisoarea:
Draga mea colegă din Sălaj,
Îţi răspund în urma scrisorii pe care am tot văzut-o şi revăzut-o în media. Permite-mi să mă prezint: Sunt GOH, o elevă, care, la fel ca tine, am avut media de intrare la liceu 9,99. Ce pot spune, bacul m-a prins un pic nepregătită… doar 9,50, 9,70 şi 9,50. Sper să îţi merit atenţia în continuare… Am fost puţin preocupată să intru cu 10 la SNSPA… Viaţa asta… nu le poţi face pe toate…
Dar să revin, căci scopul meu nu este să îmi prezint recunoaşterea de la nivelul olimpiadelor judeţene, naţionale şi chiar de la unele concursuri international. Totuşi, m-am gândit să îţi atrag atenţia asupra mea, căci altfel nu ştiu dacă mai citeai rândurile mele.
Singurele două lucruri pe care le-am înţeles din scrisoarea ta au fost: că te cheamă Lucaciu şi că nu ai fost recunoscută în ciuda eforturilor tale de a termina liceul cu 10. Laitmotivul, recunosc, a fost impulsul ce m-a determinat să îţi răspund. Care laitmotiv? Cel pe care îl repetai aproape după fiecare paragraf : Că eşti elevă de 10, că ai rezultate etc.
Nu te contest nici pe tine şi nici meritele tale, însă contest felul în care produci o dramă socială din povestea ta, faptul că impui o catalogare/prejudecată în funcţie de medii. Apreciez că nu ţi-a fost teamă să vorbeşti, dar blamez felul în care ai făcut-o. Să spui că ai ajutat oameni care au venit „smiorcăindu-se” şi că îţi pare rău că ai ajutat persoane nepotrivite, nu e scuzabil, indiferent de medie.
În plus, sistemul educaţional nu e un concurs de talente. Nu înveţi patru ani ca să ai un discurs.
Deşi poate că ţi-a sunat bine, „rahat” şi „ete na” nu ar trebui să apară într-o scrisoare publică adresată celor mai mici.
Bine măcar că ai folosit tehnica , „Trezeşte poporul”, aducând în discuţie, în mod subit, viaţa politică. Nu ai uitat însă să revii asupra ta, să spui cine eşti… sau mai bine zis, ce rezultate grozave ai!Ce să înţeleg eu că-ţi doreşti? Binele ţării… sau cum zicea şi Connect-R în melodia lui : ,,Dar dintre toate cele visate, cel mai mult de celebritate” ???
Singurul lucru cu adevărat corect din scrisoarea ta a fost faptul că frauda nu este normală şi nici nu ar trebui privită cu indulgenţă, fie ea şi sub forma copiatului. Susţin ideea corectitudinii în şcoli, din toată inima. Într-adevăr, tu ai spus-o mai cu suflet, dându-te drept exemplu corect.
Dar hai să încerc să îmi menţin structura specifică scrisorii, structura de care ai cam uitat…
Ce susţin eu
1. Corectitunea în şcoli, măsurile anti-fraudă şi obiectivitatea profesorilor;
2. O bună înţelegere între toţi elevii, indiferent de medie;Dragă mea, MEDIA NU CARACTERIZEAZĂ OMUL! Dar ce caraterizează oare omul, nu-i aşa? FAPTELE, ASPIRAŢIILE ŞI COMPORTAMENTUL FAŢĂ DE CEILALŢI!
Am avut onoarea să fac parte dintr-un liceu de prestigiu – Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Ploieşti, locul unde am întâlnit mulţi, foarte mulţi olimpici internaţionali, oameni cu sau fără bani care munceau cinstit şi în înţelegere, am avut colegi ,,cu nume”, dar care nu s-au folosit niciodată de asta… Am prieteni în ţară, la alte licee şi sincer îţi spun, deşi au fost conflicte, lucrurile s-au schimbat în mai bine pentru toţi. Şi nu a fost nevoie să fie pârâţi colegii în mod public.
IA GHICI TU: AU SCRIS LA ZIAR? NUUUU! S-au educat reciproc, ca un colectiv, ca un ansamblu. Încă ceva! Toţi oamenii au probleme, dar nu ,,luptă împotriva curentului” aşa cum o faci tu! OAMENII ACCEPTĂ CĂ SUNT PARTE DIN CURENT ŞI ÎL SCHIMBĂ! EU, alături de mulţi alţi elevi, cu sau fără 10 la bacalaureat, vrem o ţară mai bună, în care lumea munceşte, se înţelege şi formează un TOT.
În loc să-l schimbi, te plângi. Eu şi colegii mei încercăm să schimbăm ceva, în timp, evident! Dar tu nu faci nimic pentru ţară, pentru oameni…
„Da’ tu vrei s-apari în imagini,
Şi-alea să fie pe primele pagini…”
Revin şi eu asupra ideii, aşa cum ai revenit si tu asupra meritelor tale. Nu am nimic cu tine!
La final, draga mea, îţi urez numai bine, înţelegere şi compasiune pentru cei care nu au luat 10 la bac. Anjie Goh, absolventă a CNMV din Ploieşti.