Anji Gogh, ploieşteanca de 9.56 la bac, replică dură la adresa “smiorcăielii” Biancăi Lucaciu

scrisoare anji gogh
Proaspăt absolventă a Colegiului Naţional “Mihai Viteazul” din Ploieşti, Anji Gogh publică prin intermediul acestui blog o scrisoare, replică la adresa Biancăi Lucaciu, singura tânără din Sălaj care a luat media 10 la bacalaureat în anul 2015 şi care s-a revoltat împotriva sistemului educaţional românesc.

După ce Bianca Lucaciu, singura elevă din Sălaj care a luat media 10 la bacalaureat, a publicat o scrisoare pe Facebook care a devenit virală şi controversată în rândul tinerilor din România, ploieşteanca Anji Gogh s-a decis să-i ofere o replică dură, tot în scris, prin intermediul acestui blog, fetei de nota zece. Iată scrisoarea:

Draga mea colegă din Sălaj,

Îţi răspund în urma scrisorii pe care am tot văzut-o şi revăzut-o în media. Permite-mi să mă prezint: Sunt GOH, o elevă, care, la fel ca tine, am avut media de intrare la liceu 9,99. Ce pot spune, bacul m-a prins un pic nepregătită… doar 9,50, 9,70 şi 9,50. Sper să îţi merit atenţia în continuare… Am fost puţin preocupată să intru cu 10 la SNSPA… Viaţa asta… nu le poţi face pe toate…

Dar să revin, căci scopul meu nu este să îmi prezint recunoaşterea de la nivelul olimpiadelor judeţene, naţionale şi chiar de la unele concursuri international. Totuşi, m-am gândit să îţi atrag atenţia asupra mea, căci altfel nu ştiu dacă mai citeai rândurile mele.

Singurele două lucruri pe care le-am înţeles din scrisoarea ta au fost: că te cheamă Lucaciu şi că nu ai fost recunoscută în ciuda eforturilor tale de a termina liceul cu 10. Laitmotivul, recunosc, a fost impulsul ce m-a determinat să îţi răspund. Care laitmotiv? Cel pe care îl repetai aproape după fiecare paragraf : Că eşti elevă de 10, că ai rezultate etc.

Nu te contest nici pe tine şi nici meritele tale, însă contest felul în care produci o dramă socială din povestea ta, faptul că impui o catalogare/prejudecată în funcţie de medii. Apreciez că nu ţi-a fost teamă să vorbeşti, dar blamez felul în care ai făcut-o. Să spui că ai ajutat oameni care au venit “smiorcăindu-se” şi că îţi pare rău că ai ajutat persoane nepotrivite, nu e scuzabil, indiferent de medie.
În plus, sistemul educaţional nu e un concurs de talente. Nu înveţi patru ani ca să ai un discurs.
Deşi poate că ţi-a sunat bine, “rahat” şi “ete na” nu ar trebui să apară într-o scrisoare publică adresată celor mai mici.
Bine măcar că ai folosit tehnica , “Trezeşte poporul”, aducând în discuţie, în mod subit, viaţa politică. Nu ai uitat însă să revii asupra ta, să spui cine eşti… sau mai bine zis, ce rezultate grozave ai!

Ce să înţeleg eu că-ţi doreşti? Binele ţării… sau cum zicea şi Connect-R în melodia lui : ,,Dar dintre toate cele visate, cel mai mult de celebritate” ???
Singurul lucru cu adevărat corect din scrisoarea ta a fost faptul că frauda nu este normală şi nici nu ar trebui privită cu indulgenţă, fie ea şi sub forma copiatului. Susţin ideea corectitudinii în şcoli, din toată inima. Într-adevăr, tu ai spus-o mai cu suflet, dându-te drept exemplu corect.
Dar hai să încerc să îmi menţin structura specifică scrisorii, structura de care ai cam uitat…
Ce susţin eu
1. Corectitunea în şcoli, măsurile anti-fraudă şi obiectivitatea profesorilor;
2. O bună înţelegere între toţi elevii, indiferent de medie;

Dragă mea, MEDIA NU CARACTERIZEAZĂ OMUL! Dar ce caraterizează oare omul, nu-i aşa? FAPTELE, ASPIRAŢIILE ŞI COMPORTAMENTUL FAŢĂ DE CEILALŢI!
Am avut onoarea să fac parte dintr-un liceu de prestigiu – Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Ploieşti, locul unde am întâlnit mulţi, foarte mulţi olimpici internaţionali, oameni cu sau fără bani care munceau cinstit şi în înţelegere, am avut colegi ,,cu nume”, dar care nu s-au folosit niciodată de asta… Am prieteni în ţară, la alte licee şi sincer îţi spun, deşi au fost conflicte, lucrurile s-au schimbat în mai bine pentru toţi. Şi nu a fost nevoie să fie pârâţi colegii în mod public.
IA GHICI TU: AU SCRIS LA ZIAR? NUUUU! S-au educat reciproc, ca un colectiv, ca un ansamblu. Încă ceva! Toţi oamenii au probleme, dar nu ,,luptă împotriva curentului” aşa cum o faci tu! OAMENII ACCEPTĂ CĂ SUNT PARTE DIN CURENT ŞI ÎL SCHIMBĂ! EU, alături de mulţi alţi elevi, cu sau fără 10 la bacalaureat, vrem o ţară mai bună, în care lumea munceşte, se înţelege şi formează un TOT.
În loc să-l schimbi, te plângi. Eu şi colegii mei încercăm să schimbăm ceva, în timp, evident! Dar tu nu faci nimic pentru ţară, pentru oameni…
“Da’ tu vrei s-apari în imagini,
Şi-alea să fie pe primele pagini…”
Revin şi eu asupra ideii, aşa cum ai revenit si tu asupra meritelor tale. Nu am nimic cu tine!
La final, draga mea, îţi urez numai bine, înţelegere şi compasiune pentru cei care nu au luat 10 la bac. Anjie Goh, absolventă a CNMV din Ploieşti.

comments

22 comments On Anji Gogh, ploieşteanca de 9.56 la bac, replică dură la adresa “smiorcăielii” Biancăi Lucaciu

 • Confund sau fata asta este cea care a citit jumătate din emisiune de pe hârtie?
  Adică elevii de 9+ să nu fie în stare să converseze liber? Păi… facem maraton de tocit sau de gândit?

 • Mult succes Anji, draga.
  Nu iti mai consuma timp si energie pentru a da replici unor rasfatate 😀

 • E, lasati, ca din multitudinea de scriitori/filosofi/oameni de stiinta de pe urma carora ne-au ramas “vorbe de duh” nu era cazul sa citeze din connect-r! In rest, numai de bine!

 • a fost o relatare traita de acea eleva,si bravo ei ca a avut curaj sa comenteze si sa demaste intr.un fel aceste practici,favoritisme care se intampla in scolile din romania…nu generalizez,dar profesorii din romania nu vor decat salarii mari,2,3 ore sa lucreze pe zi,cate 4,5 luni de vacanta pe an..ce le pasa,bugetari..si vor salarii mari..un politist,un militar,un jandarm,alti angajati din sistemul bugetar…care sunt la dispozitie 24 din 24..si alti angajati din sistemul bugetar…nu mai zic de cei care lucreaza la privat pt ca multi n.au incaput sa lucreze la buget din cauza nepotismului..ei nu au voie sa ceara salarii mai mari.nu se doreste sa se faca curatenie in sistemul asta imputit..si.au format aceasta mentalitate de mici dumnezei..eleva din ploiesti ar trebui sa se abtina in a da replici de genu..si sa faca o constatare la ce se intampla in liceele din romania unde profesorii nu asteapta decat atentii,iar rata de promovabilitate la bac este foarte scazuta sau chiar apropiata de zero…

 • Si uite asa, Anji Gogh, ai aparut in imagini si pe primele pagini!!!

 • Eu i-as fi spus ca nu invata pt altii, ci pentru ea.

 • Anji,cine te crezi? Bravo fetei ca a luat 10 la bac,te oftici ca tu nu ai luat? JOS ANJI!

 • Daca ai invatat ptr.tine nu ptr.alti,iar daca erai intr-un concurs pe tara nu stiu sincesr daca mai luai nota maxima,asa ca tine ptr tine toate meritele tale si urmeazati visele tale in secret si ai sa ajungi acolo unde iti doresti,succes tuturor care au ambitie si dorinta de a invata sa-si implineasca visele,bafta multa.

 • Felicitări drăguță! !! Nu lua în considerare răutățile celorlalți. Succes în continuare! !!

 • :)) m-am oprit la citatul din connect-r. exact asta era argumentul care lipsea viitorului romaniei. mi-e scarba de voi, amandoua, sunteti pline de platitudini si de texte invatate de la altii. de cand a devenit nota obtinuta la bac masura inteligentei, a culturii si a intelepciunii? aceste note masoara doar capacitatea voastra de analiza a unor date. amandoua aveti pretentii de blogger, dar nu expuneti altceva decat frustrari personale, exprimate in forme pe care le-ati preluat la fel cum ati invatat pentru “marele” examen din viata voastra: pe dinafara. adica sunteti doar niste “reproducatoare”. sper ca doar deocamdata si ca veti invata si faptul ca valoarea unui text (nu are importanta canalul prin care il transmiteti) sta in intelepciunea si in puterea lui revelatoare. altfel puteti publica si jurnalele voastre din copilarie, sunt la fel de valoroase si de interesante.

 • frustrată mică :))))

 • as vota si, si. De ce? pentru ca unul scrie cu emotie si cateodata si la cald iar unul scrie la rece si rational (chiar daca ar fi in mojlocul evenimentelor 🙂 ).

  sa clarific. Unul = OM.

  Sistemele ce-si doresc sa motiveze prin recompense (note, etc), ajung in final sa pedepseasca (de fapt actorii sistemului prin asteptara recompense [mai ales] si prin setarea acesteia).
  Cititi cu atentie Pedepsiti prin recompense

 • Sincer sunt de acord cu domnisoara Anji. De ce? Pentru ca a evidentiat faptul ca nu medile conteaza si pentru ca a expus o parere pe care multi o aveau! Oricum Bianca mai mult se smiorcaie!

 • Subiecte demne de emisiuni precum La Maruta sau Acces direct.

 • Dezbina și cucereste. Draga mea, tu realizezi ce faci? Arunci cu gunoi intr-una dintre colegele tale. Ce speri sa obții cu ăsta? În loc sa treci peste forma pentru a ajunge la fond, nu faci decat sa critici. Indiferent de felul in care a facut o, fata asta a subliniat un adevar: in tara asta invatatura nu e recompensata. De asta plecam cu totii de aici, ca in loc de Lucaciu vorbeste mai mult Dragusanu. Nu e vorba de nume aici, ci de un principiu. Nu o cunosc pe Bianca, dar de unde stii tu ca ea nu face nimic? A vorbi despre o nedreptate e primul pas pt a o schimba. Care e scopul articolului tau? Si de ce preferi dezbinarea, in loc sa cauti o varianta de actiune comuna?

 • cu siguranta se poate lua 10 fara pile, ce gluma buna, unde or fi trait fatucile astea nu stiu

  • In Ploiesti, un oras in care se poate sa termini liceul cu zece fara pile. Sursa? Sunt elev in liceul pe care ea l-a absolvit si cunosc persoane care au fost capabile de aceasta “misiune imposibila”

 • Bai, eu nu inteleg ce atata mandrie pe note,olimpiade si cacaturi de genul.Cu totii am trecut prin bac, iar eu una n-am mai facut atata proprie publicitate pe tema asta.Este pur si simplu o etapa pe care trebuie sa o treci, nu conteaza cum, important e sa o treci.Parerea mea e ca oamenii care se lauda cu ceea ce fac, de fapt, nu fac nimic ci doar ar vrea sa faca,dar nici vrutul nu este suficient.Dragele mele de nota 10, mie mi se pare ca la capitolul evolutie, solidaritate si cunostiinta in adevaratul sens al cuvantului(materie existentiala ci nu materie de invatamant scolar/liceal/universitar) sunteti amandoua la fel de “naive” ca sa nu zic altfel.Ma chinui sa gasesc vreo deosebire intre scrisorile voastre, dar nu exista una.Sunt identice si va spun si de ce.Dpdv al laudei de sine, scrisorile amandoua sunt incepute sub acest aspect.Una se lauda direct, alta vrea sa para ca nu se lauda,dar o face intr-un mod asa zis indirect.Una se plange de restul general sau in prealabil de cel “sub nivelul ei”,iar cealalta se plange de comportamentul celei care este de acelas nivel cu ea.Ma si amuza…cel mai amuzant cand amandoua vorbesc de politica.Culmea e ca fetișcana asta care a scris cea de-a doua scrisoare(nu retin numele) comenteaza de cealalta ca face referire la politica,blamand-o prin niste contraargumente(care in esenta lor sunt tot pro argumente,dar prostia-i mare).Aceste contraargumente,culmea,sunt tot pe baza politica, fetișcana argumentand ca ea,spre deosebire de colega ei de breasla, lupta sa schimbe sistemul.Pai bai tampito, daca tu te dai atat de solidara si facatoare de corectitudini, de ce trimiti o scrisoare condamnandu-ti o colega? Sunt aproape sigura ca vei da la vreo facultate de drept,ca astia rautaciosi asa ca tine acolo dau, si cred ca pot schimba lumea prin caracterele lor infecte.Nu draga mea, tu nu schimbi niciun sistem fiindca este implementat in creierul tau ca un microcip.Esti controlata de el, gandesti conform sistemului si actionezi conform lui.Daca intr-adevar schimbai vreun sistem, faceai asta din umbra, nu te laudai, la fel ca a ta colega, cat de buna esti tu.Of,of, daca ne laudam toti cu un cacat de bac, eram la fel de prosti ca voi doua.

 • SNSPA? Adica scoala de partid Stefan Gheorghiu fara mustaza? Anji, draga, cu scoala asta vrei tu sa ajuti Romania? Esti fata desteapta, de ce nu-ti alegi si tu o facultate unde sa inveti ceva (Litere, Jurnalism, etc,de ex) nu sa inghiti pe nemestecate surogatele emise de o cloaca de securisti cu nevestele si nepotii lor cu tot? Vad ca ai discernamant, foloseste-l. Altfel o sa fii produsul unor limitati fosti secretari de partid cu luciu de paznic de multinationala. Sau altceva, la fel de jalnic.

 • Coruptia este in scolii…si peste tot dealtfel…. asta e tara in care traim… pe timpul lui Ceausescu , scoala era scoala , nu conta cine sunt parintii tai, daca invatai ajungeai ce vruiai, azi din pacate nu se mai pune baza pe ceea ce inveti , poti sa inveti de 10 si esti un nimeni la tine in tara…pacat ca nu mai traim vremurile lui Ceausescu… erau indreptati si elevii cat si profesorii ….

 • Bac /facultate pana-n 90

  Ce sa/ți spun ?Te-ai pregătit intens ptr SNSPA?Daca așa o sa gândești ca politician înseamnă ca trebuie sa-mi strâng singura bani ptr.pensie…

Leave a reply:

Your email address will not be published.