Când ai băut ultimul vin bun?

un vin bun

 

Strâmb din nas destul de des, mai ales atunci când la mesele festive îmi sunt recomandate tot soiul de vinuri, care mai de care mai curate şi mai naturale. Nu că aş fi un băutor înrăit de vin, dar vreau să ştiu care e cel mai bun vin pentru o cină romantică sau atunci când mă văd cu prietenii şi sărbătorim un eveniment important. Dacă sticla nu-mi spune nimic sau gustul nu e cel potrivit, refuz categoric oferta pusă la dispoziţie.

Cum se consumă vinul

Un vin bun nu se consumă pur şi simplu, ci presupune o adevărată artă la mijloc, cu o sumedenie de reguli pe care dacă le respecţi, ai partea de o experienţă extraordinară. În timp ce majoritatea recomandă vinul roşu (cică ăsta ar avea puteri magice!), eu optez pentru un vin alb, demisec, fără sulfiţi şi cu un preţ până într-o sută de lei. Sunt atent la informaţiile de pe etichetă, zona de provenienţă a vinului şi dacă strugurii au fost culeşi la maturitate deplină. Mai contează şi ce anume ai în farfurie. Fiecare vin are referinţe clare, iar dacă faci o combinaţie greşită, poţi gafa sau mai rău, poţi avea probleme cu digestia. În cazul restaurantelor care se respectă, recomandările vin fără probleme, cu degustare inclusă.

În fine, dacă vreau un vin bun pentru acasă, atunci ce mă fac? Îmi sun părinţii şi îi întreb ce vin au mai adus de pe la ţară? Ar fi o variantă, însă nu cea mai bună. De fel m-am “lovit” de-un vin roşu destul de tare, sec şi poate prea aromat. Să nu mai spun că există mai multe detalii de care trebuie să se ţină cont atunci când un vin îşi face apariţia: vechimea vinului, temperatura vinului, felul în care a fost transportat vinul, dar şi forma paharului în care se toarnă vinul. O adevărată artă!

Un vin bun?

Pe ‘net am găsit cel puţin un site serios care pune la dispoziţie vinuri bio, la preţuri acceptabile. Şi de ce să mă complic, când pot să cumpăr online şi economisesc şi timp?

Acu’ să nu uit! Băutura trebuie consumată cu măsură, altfel îşi pierde din farmec şi dă dureri de cap!


Întrebarea rămâne: Când ai băut ultimul vin bun?

FOTO: ebay

comments
Share articol: