De ce Macbook Air?
Mi-am luat MacBook Air, d-ăla de 13,3 inchi, de 128 GB. Înainte de MacBook Air, în ultimii 5 ani au trecut încă 3 laptop-uri prin mâinile mele, laptopuri care la vremea lor au costat cel puțin 3000 de lei fiecare. Laptopuri performante. Am cheltuit cam 9000 de lei în 5 ani. O sumă frumușică alocată tehnologiei. Nu pot să zic că am aruncat laptopurile la gunoi, dar pot spune că doar unul, cel mai recent, un Asus căruia i-am pus SSD, mai e capabil să ruleze clipuri de pe Youtube și să modifice câteva poze în Photoshop.
Lucrurile scumpe costă puțin. Asta e vorba care încă mă mai bântuie. Vorbă auzită din gurile directorilor de radio. Gen, dai un ban, dar stai în față. De ce să cumperi un pix în fiecare săptămână, când poți cumpăra unul pe an? Până să-mi cumpăr vreun produs marca Apple, am tot auzit zvonuri, dintre cele mai josnice, despre marcă și calitate. Ajunsesem să cred că Apple e chiar varză și că nu-și merită investiția. Totuși, nu am rezistat tentației și mi-am făcut curaj! Am început de la o tabletă, acum mai bine de 2 ani de zile, pe care am luat-o pentru emisiune, să-mi fie mai ușor sa comunic cu cei care îmi comentau în timp real. Tableta e încă funcțională, fără erori, fară probleme cu bateria etc. Tableta a fost primul semn că Apple costă, dar merită. Pe urmă, după ce autonomia bateriei a început să crească și la Iphone, mi-am zis să pun de-o nouă achiziție. Mi-am dat Note 3-ul pe un Iphone 6S, plus diferență din partea mea. A fost o alegere de care nu vreau să mă despart.
E adevărat, Apple te prinde într-o suită de oferte și nu te lasă așa ușor să te întorci la vechile obiceiuri. Nici nu am nevoie de altceva. După ce laptopul Asus a început să se încălzească tot mai tare și să se descarce când îmi era lumea mai dragă, am început să caut un laptop cu baterie strașnică, să țină măcar 3, 4 ore. Am găsit oferte care îmi promiteau și 14 ore de autonomie a bateriei laptopului. Am găsit si produse marca Apple. Nu, nu sunt spălat pe creier și nu arunc cu bani. Încerc să fac investiții corecte și de durată. Am pândit MacBook Air-ul vreo 2 luni de zile. Am învățat care sunt principalele magazine online care îmi puneau la dispoziție produsul și am început să compar prețurile. Pentru că am așteptat vreo 2 luni de zile ca să scadă prețurile, au fost momente când efectiv mi-am pierdut răbdarea și nu voiam să cred că se mai fac reduceri. Acum, în luna ianuarie, am descoperit o reducere de 500 de lei la MacBook Air. Dacă citești articolul la mai bine de o lună după ce a fost scris, s-ar putea să existe modificări importante, în bine sau în rău, în funcție de perioada anului.
7 motive pentru care mi-am luat MacBook Air
Cred că aș găsi mai mult de 7 motive pentru care MacBook-ul își merită toți banii, dar am zis că tot ce contează e să subliniez aspectele principale pe care le caută mai toată lumea. Dacă ești în cautarea celui mai bun laptop, următoarele motive s-ar putea să-ți fie de folos. De fapt, sunt chiar sigur că te vor ajuta!
1. Portabilitate
Pentru că sunt mereu pe drumuri, portabilitatea înseamnă mult pentru mine. Primesc un apel important, mă așez la masa de lucru, chiar dacă sunt la restaurant și încep să lucrez la un task urgent. Rezolv lucrurile rapid și-mi continui distracția. Macbook-ul încape cu ușurință într-un rucsac dedicat.
2. Autonomie baterie
Autonomia bateriei a reprezentat mai mult de 50% pentru mine în momentul în care am ales macbook-ul. Chiar nu-mi place să tot țin conectat un laptop la priză, din oră-n oră, pe motiv că se descarcă bateria. Macbook Air mă ține undeva la vreo 10 ore de lucru intens, cu zeci de tab-uri deschise în Chrome, cu aplicația de e-mail activă și cu video de pe YouTube. De Facebook nu mai zic, că e de la sine înțeles.
3. Sistem de operare
Care e treaba cu sistemul de operare de la Apple? Pur și simplu e cel mai bun! Nici nu contează ce spun ceilalți. Asta e părerea mea. Apple are cel mai bun sistem, gândit special pentru a ajuta utilizatorul. După ce înveți meniul principal (în vreo 2 ore), nu mai cauți nimic, niciodată. Am reușit să instalez și tastatură în limba română (cea care are combinații gen ALT+ taste), chestie fără de care nu prea pot scrie fără diacritice. Da, sunt un client mulțumit.
4. Construcție
Aluminiu dur! Nu, nu trebuie să iei pe nimeni la bătaie cu mac-ul, dar e solid. În felul ăsta am scăpat de un plastic care pocnea din toate părțile. Există o sumedenie de teste pe internet care arată că rezistă la bușituri spontane, dar nu mi-aș risca achiziția pentru așa ceva.
5. Preț
Scriu acest articol în luna ianuarie 2016. Macbook Air-ul e din anul 2015, de pe la început. A trecut un an de când s-a lansat pe piață. E momentul în care prețul unui astfel de device începe să scadă pentru că apar alte tehnologii mai avansate și pentru că mai e mult pâna la black friday, zonă în care se pompează la preț într-un mod incredibil. Da, își merită banii.
6. Productivitate
Când deschizi zece ferestre și vrei să treci rapid dintr-una în alta, când vrei să cauți o aplicație, când nu știi unde se ascunde un e-mail de acum 3 luni, când vrei să randezi ceva în IMovie, când vrei să faci orice. Sistemul e deștept proiectat și te ajută să economisești timp prețios. O estimare personală mă face să cred că la fiecare 4 ore petrecute pe mac, economisesc 2 ore. Genial! Asta dacă nu stau să dau „see more” pe Facebook. 🙂
7. Pentru că Apple
E un motiv oarecum subiectiv. Apple investește cu cap în publicitate. Apple convinge prin calitate și simplitate. Apple are un anume fel de a pune cuvintele într-o ordine în care doar prețul rămâne discutabil. În fond, Apple are grijă să aducă pe piață produse premium. Apple nu negociază. Aș putea spune că Apple vinde timp de calitate.
Contra Macbook Air
Cu siguranță există și dezavantaje în ceea ce privește achiziția. N-are cum să fie totul roz. În plus, nici nu mi-am propus să laud Macbook-ul dacă nu merită. Există câteva dezavantaje pe care merită să le cunoști:
- Prețul
Prețul unui astfel de produs poate reprezenta un dezavantaj pentru un utilizator care caută să investească cât mai puțin într-un device. În cazul în care nu știai, există multe alte laptopuri cu aceleași configurații sau chiar mai bune, dar la un preț rezonabil. Evident, e vorba despre produse care functionează pe sistemul de operare Windows. Atenție! Modelul de 256 GB spațiu de stocare de la Apple e cu până la 1000 de lei mai scump! Investește cu cap!
2. Mic
Dimensiunile Macbook Air de 13,3 inchi sunt foarte mici, iar asta nu e tot. Dacă vei cumpăra varianta de 11 inchi, vei înțelege că e aproape imposibil să vizualizezi conținut web – poate doar dacă-ți pui ochelari. Totuși, varianta aleasă de mine este absolut ok și îmi pot desfășura toate activitățile fără să dau zoom sau să schimb mărimea fontului.
3. Fără jocuri complexe
L-am testat pe jocurile care rulează în browser și se mișcă bine. Însă, un gamer are nevoie de mai multe resurse alocate unui laptop pentru a rula jocuri de calitate. Nu recomand Macbook Air pentru jocuri.
Test Macbook Air 13
Nici nu știam unde i-au ascuns difuzoarele cei de la Apple. Am avut senzația că am cumpărat varianta fără sunet. Nu există așa ceva. Pe internet am citit că se vede pixelat. Nici asta nu e adevărat. Tastatura de la Macbook Air este absolut genială. Filmulețul de mai jos a fost filmat cu Iphone 6S la 720p și 30 cadre pe secundă. Pe imagine și sunet nu au fost aplicate corecții, iar testul urcat de mine pe YouTube îl consider relevant.
Concluzii
Nu-ți lua MacBook Air doar ca să îi faci în ciudă vecinului. Fă achiziția asta pentru că vrei un device ușor și puternic, portabil și simplu de utilizat. Analizează cu atenție ofertele de pe piață și nu te lăsa influențat doar de prețul redus. Garanția reprezintă un aspect esențial de care trebuie să ții cont atunci când faci cumpărături de pe internet.