Când ți-ai schimbat parolele ultima dată?

Dacă te loghezi des la rețelele wi-fi gratis cum ar fi cele din restaurante sau pub-uri, ar trebui să știi că te afli pe un teren minat, cu pericole la tot pasul. Ideal ar fi ca datele mobile să fie folosite cu sfințenie – ele sunt cele mai sigure. Amintesc și de conexiunea lan, dar nici eu nu-mi mai aduc aminte când am folosit-o ultima dată.

Schimbă-ți parolele, azi!

Pe scurt, parolele trebuie schimbate des, cel puțin o dată la 6 luni, pentru a elimina din start ocaziile în care te-ai logat pe un pc al unui prieten și nu ești sigur dacă ai reușit să dai sign out. Dacă tot îți schimbi parolele, nu uita să folosești caractere speciale pentru fiecare dintre parole și să nu pui cuvinte și numere care să aibă legătură cu data de naștere sau chestiuni comune, ușor de ghicit. Știu, e greu să administrezi atât de multe parole și să le ții minte pe toate. Eu pot să mă laud că pentru o vreme am reușit să țin minte mai bine de 30 de parole, dar asta pentru că rulam un algoritm personal, pe care nu doresc să-l detaliez aici.

Folosește un manager de parole

În caz că n-ai chef să uiți parolele pe care tocmai le-ai schimbat, utilizează cu încredere un manager de parole, dacă se poate dă un euro pe lună pentru un astfel de serviciu, ca să fii sigur că ai parte de servicii premium, fără vulnerabilități. În continuare, pentru siguranță maximă, cel mai bun manager de parole își are nădejdea într-o agendă personală, scrisă într-un anume fel, pentru a elimina curiozitățile celor care ar putea să o găsească.

Autentificare în doi pași

Mai rămâne autentificarea în doi pași care este bună doar în cazul în care stăpânești bine tehnologia și nu te încurci în codurile pe care le primești pe telefon sau pe alte gadget-uri. Facebook pune la dispoziție o suită de soluții de autentificare în doi pași, dar eu recomand doar varianta prin sms. Nu uita telefonul descărcat, altfel nu vei putea să îți accesezi anumite conturi, mai ales cele bancare.

După ce ai citit informațiile de mai sus, chiar dacă te știi în siguranță, te rog, schimbă-ți parolele de la cele mai importante conturi. Probabil nu ai să-mi mulțumești niciodată, dar vei ști că ai prevenit un eventual atac.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Share articol: