Cum să îți dresezi maimuța pe timp de Coronavirus ca să nu o iei razna stând în autoizolare la domiciliu

despre maimuța din capul nostru, autoizolare, coronavirus

Stau în casă. Da, și eu sunt în casă. Nu de teamă, ci pentru că e mai safe să previi, decât să ajungi într-un moment cretino-mediocru și să iei, fără să vrei, Coronavirusul. Uite, stând tolânit, cu muzică ușor pe fundal, mi-am făcut ordine în idei, ca să scriu textul ăsta. 

Panica îi hrănește diferit pe oameni

Am sunat azi un amic. L-am sunat vreo 3 zile la rând. Amicul nu avea vreun motiv să nu răspundă. Astăzi și-a făcut curaj și a zis un alo timid, după care a urmat o pauză de câteva secunde… Omu’, panicat de ceea ce urmărește la tv, vrea să se autoizoleze la domiciliu, chiar dacă nu are nimic – de fapt are o bunică trecută de 80 de ani pe care nu vrea s-o pună în pericol. Totuși, ieri a fost la hypermarket să-și facă aprovizionarea. Acum se simte și panicat și vinovat! I-am spus că mai bine și-ar cumpăra alimentele de pe internet. Am discutat puțin, ca în vreme de Coronavirus și i-am urat zile bune de izolare. Ne-am promis că ne ținem la curent cu ce mai apare nou pe internet și că, la nevoie, ne ajutăm! 

Coronavirusul nu e doar un virus, ci o încercare pentru noi toți. Un soi de experiment social. Da, e serioasă treaba! E posibil să rămânem toți acasă, în casă, între patru pereți și să așteptăm noi vești de la surse credibile și de la autorități.

În practică suntem oameni

Teoria e simplă: facem ce ni s-a zis pe toate canalele de comunicare oficiale, iar virusul trece fără să ne ia în seamă. Nu pe toți! Practica însă e diferită, la fel cum și oamenii sunt diferiți. Una zicem, alta facem! Nu vreau să dau exemple, sigur e plin internetul de “dovezi”. E mai bine fără exemple negative zilele astea.

Coronavirus nu e o știre de cancan!

Coronavirus e un exercițiu de autocontrol. Suntem față în față cu o situație la care nu ne-am gândit și pentru care nu ne-am pregătit. Poate la început a fost o glumă proastă, imagini de prin străinătate și știri ca de cancan, însă totul a devenit serios! De câteva zile: școlile sunt închise, angajatorii și-au trimis angajați acasă, concerte importante la nivel internațional au fost anulate… Serioasă a devenit și panica. Cu panica nu e de joacă. Faptul că mulți dintre noi declarăm în mediul online că suntem bine, nu înseamnă că e chiar așa. Suntem bine de fațadă. Suntem bine pentru că ni s-a spus să fim bine. Important e să fim bine, dar precauți!

Suntem BINE!

Cumva, creierul nostru, la nivel inconștient, are tot soiul de mecanisme de autoapărare pe care ceva din exterior, în vremurile astea, le poate activa. Vestea bună e că suntem încă bine. De fapt, suntem atât de bine că ar fi recomandat să ne bucurăm de acest timp pe care îl putem petrece cu cei dragi, dar mai ales cu familia. Suntem atât de bine că nici nu știm ce să facem cu binele ăsta. Nu ne lipsește nimic, încă! Rău ar fi dacă… am rămâne fără electricitate, internetul nu ar mai funcționa, mâncarea s-ar da doar cu cartelă, ca pe timpul comunismului sau dacă nu am aveam semnal la telefon. Aceste câteva exemple pe care le-am enumerat ar crea cu adevărat PANICĂ. Cum spuneam… SUNTEM BINE!

E ok să stai în casă și să lenevești, să nu ai chef de nimic, să treacă orele, poate chiar zilele, iar tu tot în pat să te găsești. Totul e bine până când îți faci curaj și vrei să ieși din casă, dar nu poți! Nu poți pentru că nu ți se permite asta. Pentru că ești în carantină sau pentru că s-a dat vreo lege prin care ești prizonier la domiciliu. Totul pentru binele tău!

Ai grijă de maimuța din creierul tău!

Partea logică a creierului nostru ne face să înțelegem că nu suntem singuri pe planetă și că cea mai bună alegere e să stăm în casă, să avem grijă la igienă etc. Partea emoțională, maimuța din creierul nostru (monkey brain), primește tot mai multe semnale care cer executare imediată. Energia pe care o avem trebuie consumată cumva. Da, e un TREBUIE de toată frumusețea. În situații de criză, să fim logici e cea mai bună soluție. Emoțiile nu fac nimic bun, ci doar ne izolează și mai tare în bula noastră de falsă siguranță.

Maimuța poate fi ținută sub control prin activități care țin mintea activă într-un mod pozitiv. Apropo, emoțiile sunt ușor de controlat atunci când facem activități fizice! Izolarea nu înseamnă privarea de sport, ci planificarea unui program de sport. Cele 30 de minute de exerciții fizice ar putea să se transforme în 60 de minute, pentru că… mâncăm mai mult în perioada asta și nu tocmai ce e sănătos – sau cel puțin așa cred eu. Mâncăm compulsiv, mâncăm ca să umplem golurile din viața noastră, dar mai ales ca să nu ne gândim la ceea ce ne-ar putea înspăimânta.

Cum să-ți hrănești maimuța pe timp de Coronavirus

1. Fă curat în casă!

Coronavirusul te poate ajuta să faci curățenie generală și să-ți arunci toate acele chestii nefolositoare! Când ai terminat de făcut curat în casă, satisfacția e garantată. Așadar, nu uita să dai și cu mopul, la final!


2. Citește o carte, ceva care nu are legătură cu Coronavirus,

Citește ceva fain. Chiar dacă de fel nu citești, acum ai posibilitatea să-ți înfrângi plictiseala cu titluri de dezvoltare personală sau cu vreun roman de dragoste. Alege și-o muzică bună de fundal, un playlist gata făcut de pe Spotify.

3. Petreceți timp cu familia și cei apropiați.

Dacă ești student, sunt sigur că acum te-ai lovit de părinții tăi mai mult decât era cazul. Dar stai așa! Sunt părinții tăi! Bucură-te dacă încă sunt în viață! Fă din momentele astea ușor penibile amintiri faine și memorabile. Gătiți împreună!

4. Conștientizează ce ai și cine ești azi!

Un exercițiu de introspecție asupra persoanei tale este oxigen pentru viață. Ia un pix și o foaie și pune-ți întrebări. Nu uita să răspunzi sincer la întrebări. Ești doar tu cu tine și ai cel mai mult de câștigat. A vizualiza cine ești tu cu adevărat înseamnă a trăi o viață conștientă.

5. Poți să urmărești filme/seriale, dar nu fugi de realitate prea tare!

Dacă ești pe Netflix și ți-a apărut la recomandări “La casa de papel”, “Lucifer” sau “Sex Education”, te avertizez: Nu te lăsa pradă cinematografiei! Serialele sunt consumatoare de timp. E ok să vizionezi câteva episoade pe zi, dar nu câte două sezoane! Timpul tău e prețios. Alege să trăiești activ și nu fugi de realitate!

6. Fă-ți provizii într-un mod responsabil

Ultima dată când am fost la cumpărături se tot auzea un mesaj: Magazinul nostru este deschis în fiecare zi. Cumpărați doar cât vă este necesar. L-am interpretat ca pe un mesaj nu tocmai bun, asta pentru că și eu m-am uitat la multe filme apocalitice și… mintea mea activase tot soiul de scenarii. Totuși, coborând cu picioarele pe pâmânt: nu cumpărați tot magazinul, ci doar cât să vă ajungă pentru 2 săptămâni. Ca să știți cum să faceți asta, nu plecați de acasă fără să vă faceți o listă.

7. Știi unde îți sunt actele, diplomele etc. ?

De la 14 ani, de când am buletin, am început să îmi pun toate actele într-un singur loc și să umblu doar cu copii după mine. Mereu am avut în minte că în cazul unei calamități naturale trebuie să am totul pus într-un singur loc. Coronavirusul poate să ne si educe!

8. Salvează-ți datele importante pe încă un hard/stick, ca să fii safe!

Dacă lucrezi sau înveți de acasă zilele astea, atunci ai văzut care este utilitatea stocării datelor în cloud. Dincolo de norișor, pune mâna și salvează-ți datele local și fă-ți un fișier offline și cu toate datele oamenilor pe care îi cunoști. Da, ai auzit bine!

Fă o listă cu numele și numerele de telefon ale prietenilor tăi. Nu te poți baza tot timpul pe online.

9. Nu crea panică. Nu citi știri din spații obscure. Fii logic!

E vremea ca oamenii cu mult timp liber și idei crețe să activeze scenarii apocaliptice. Oamenii de genul ăsta știu cum să se joace cu populația și o bombardează constant cu mesaje care le activează sentimente de frică și/sau de vinovăție. Nu citiți astfel de știri și informați-vă doar din surse sigure, altfel riscați să vă intoxicați creierul!

 10. Fii pozitiv!

Dacă prin absurd s-ar întâmpla ceva apocaliptic, noi, oamenii de rând, nu am avea nicio putere și nu am putea schimba nimic: nu în felul ăla pe care l-am văzut în filme! Putem schimba prin atitudine și prin respectarea a ce ni se spune! Dacă va fi necesar să stăm toți în casă, să stăm! Nu va fi capăt de lume! Va fi o resetare a junglei… asta dacă nu vom reveni de unde am plecat! Învățăm sau repetăm!

Concluzia e că…

Ne aflăm în vremuri nu tocmai ușoare. Coronavirus nu ține cont de statut social, educație sau bani… Suntem egali în fața unui astfel de virus. Să fim precauți și să stăm în casă!

comments
Share articol: