Da, mamă, sunt treaz şi-am scris despre piesa Deliei!

da, mamă
Captură editată din “Delia – Da, mama (by Carla’s Dreams) Official Video”

Pentru că ştiu că te interesează ce-i cu piesa Deliei ce rulează în prostie zilele astea, m-am gândit să-ţi scriu, ţie, ascultător şi cititor de poveşti extrase din telenovele, prinse-ntre clişee şi udate cu-n litru de vodcă, mai mult pentru impresie şi mai puţin pentru durere.

Prima strofă

Eu nu accept geometria in iubire
Triunghi in dragoste, plimbari pe o ata subtire
Si nu mi-e frica sa cad, mi-e frica sa nu cazi tu.
Nu poti sa-neci in vin amarul prea mult timp.
Dar timpul trece si vreau sa vad si dragostea trecand,
Sa vad si dragostea trecand.

Dacă te-ai gândit s-o cucereşti pe Delia e musai să renunţi la toate piţipoancele din viaţa ta, dar mai ales la matematică. Delia nu suportă geometria, iar dac-o iei prea tare cu emoţionalul te-aruncă de la etaj, că tot stai suspendat pe-o aţă subţire. Cu puţin noroc s-ar putea să scapi de răzbunarea acestei puştoaice rafinate cu parfum de fericire care se menţine în formă cu alcool la orizont. Oricum ai da-o, Delia e în siguranţă, singura ei temere legându-se de tine, ascultător de suprafaţă!

Cum timpul trece pentru toată lumea, la fel se întâmplă şi-n cazul Deliei, doar că ea are o problemă cu dragostea. Mai semnează două, trei contracte şi sunt sigur că va scăpa de tot ce-i rău, dar şi de dragoste. Doar are factorul X, nu? În orice caz, nu factorii ne interesează şi nici notele la bacalaureat, nu încă!

A doua strofă…

Da’ am o geanta plina cu vise
Mi-e frica de intuneric, da’ alerg pe strazi cu felinarele stinse,
Sa nu ma vada nimeni,
Din dragoste plansa.

unge pe suflet orice plângăcioasă din linia-ntâi, dar mai ales pune în pericol orice visătoare ce nu-şi permite o geantă de fiţe pentru o poză bună de pus pe Instagram. Fobia Deliei pentru întuneric o forţează să vorbească cu cei de la iluminatul public să dea felinarele mai încet, că prea bate la ochi că-i beată criţă şi plânsă din dragoste. În caz că e beznă şi nici lumina lunii n-o ajută, se descurcă ea, că-i fată mare şi-are telefon cu laternă!

Unele strofe se repetă şi n-are rost să le fac dublă recenzie, nu acum, că sunt treaz! A treia strofă e cea care a pus pe jar România. Delia a dat lovitura! Delia şi-a sunat mama şi a recunoscut că-i beată! Da, chiar beată! “Da, mama, sunt beată” este o mărturisire directă însoţită de-o motivaţie şi-un reproş. Călare pe text îmi dau seama că versurile scrise de Carla Dream’s sunt la “înălţime”, ca să aibă el de unde să privească mulţimea. Mama Deliei ar vrea să-şi ierte fata ruptă de realitate şi în limbă după prinţul ce încă-i dă speranţe, dar Delia n-are nevoie de iertare. Delia e puternică şi-o trimite la spălat de rufe pe mă-sa! De ce? Nici mama Deliei n-a fost prea cuminte-n tinereţe, le avea cu alcoolul, iar acum se explică de ce Delia are nevoie de alcool pentru a-l uita pe individul idolatrizat şi mângâiat printre versuri.

A treia strofă… (refrenul)

Da, mama, sunt beata
Pentru ca altfel nu il pot uita,
Si n-am nevoie de iertarea ta
Nu-mi spune ca n-ai fost si tu asa, candva.

subliniază sacrificiile de seară cu seară pe care Delia le face pentru a-l uita pe mândru ce tace-n toate versurile. Delia trage la măsea şi se jură că nu-l mai sună, chiar dacă-i disperată. Tot Delia, probabil de la prea mult alcool ajuns în sânge, mai bagă un zâmbet de complezenţă şi-un dans pe trei cărări cu coregrafie adaptată pentru cei ce-au înţeles că vinu’ se bea cu borcanul!

Dacă rezişti până la finalul melodiei ai să observi cât de des se repetă anumite versuri, poate şi din lipsă de inspiraţie, dar mai ales pentru că aşa se face o piesă când vrei să mai speli câteva creiere. Şi de parcă n-am avea o grămadă de probleme în ziua de azi, după melodia “Cum ne noi”, Delia a zis să ia parte şi la acest minunat proiect de încurajare indirectă a tineretului către alcoolizare pentru uitare. Ştiu că sunt multe guri cele care grăiesc că doar un idiot s-ar lua după Delia sau că piesa nu este despre alcool, dar eu sunt de părere că fiecare vers îşi are însemnătatea în mintea ascultătorului, iar că cei mai slabi vor găsi melodia ca pe o adevărată oportunitate de a-şi îneca amarul într-o ladă cu bere sau o damigiană cu vin. Nu este prima piesă românească de acest fel, dar luând în calcul impactul pe care Delia îl are asupra puştimii, sunt sigur că Delia deține un aport serios asupra vânzărilor de alcool din următoarea perioadă.

Îţi mulţumesc dacă ai citit acest text şi sper să înţelegi că nu am nimic cu piesa Deliei sau cu vocea ei dură şi masculinizată. Sunt doar un frustrat ce-şi doreşte o lume mai bună, care aruncă texte în aer (a se citi în online) şi care speră să facă o poză cu Delia, dar nu acum, ci la următorul hit cu mesaj pozitiv!

[aproape tot textul este un pamflet, aproape!]
comments
Share articol: