“Dansul” unui cerşetor în ploaie

Spectacolul din mijlocul străzii, pe vreme de ploaie, poate aduce sume apreciabile în buzunarul individului care-şi plimbă blugii pe asfaltul umed şi “obligă” trecătorii să cotizeze cu mărunţişul de prin buzunare. Imaginile în care individul îşi face treaba cerşind în ploaie, sunt surprinse într-o zonă intens circulată de pietoni, acolo unde organele abilitate ar trebui să-şi facă prezenţa indiferent de prognoză. Îmbrăcat destul de bine pentru povestea în care jură ca s-a înscris din cauza sistemului, cerşetorul şi-a luat atitudinea potrivită pentru a putea impresiona oamenii grăbiţi şi miloşi. Un reprezentant ambulant al Bingo România, aflat în plină muncă, a început să strige către “poveste” şi i-a sugerat omului din imagini să se ridice şi să treacă la muncă. Scena a fost una dură, dar fără reacţie din partea celui care încerca să-şi murdărească îmbrăcămintea pentru o credibilitatea sporită.

Cerşetorii reprezintă o problemă în Ploieşti. Mulţi dintre ei nu au niciun handicap fizic, dar profită de naivitatea unor oameni şi culeg un salariu de bugetar într-o zi de bun augur. Vreau să se ia măsuri drastice în astfel de cazuri! Persoanele care trăiesc în stradă şi sunt apte de muncă, trebuie să aibă şanse reale de a-şi câştiga singure pâinea ce de toate zilele! Nu e normal ca în 2013 să existe cerşetori într-un oraş cu pretenţii care, din 3 octombrie 2013, va avea partea de un mall cum n-au multe oraşe, cu mult mai civilizate şi dezvoltate în comparaţie cu Ploieştiul! Îmi este ruşine de mine când ştiu că am putea face multe lucruri pozitive în astfel de direcţii, dar mâinile stau în sân, iar naivii susţin cauze aflate la 180 de grade.

Cei care ziua întind o mână de ajutor, s-ar putea ca noaptea să aibă acţiuni nu tocmai ortodoxe! Nu sunt de acord cu pomana asta extinsă şi preaslăvită de cine ştie ce credincioşi. Munca este pentru toată lumea!  Avem nevoie de oameni care să dea cu sapa, care să şteargă geamurile, să facă ordine în mijloacele de transport în comun, care să zâmbească,  care să care, care să … muncească!

Nu vreau să fiu judecat greşit, nu am nimic cu cei care, din diferite motive, nu au parte de un loc de muncă decent sau de un acoperiş deasupra capului. Funcţionalitatea unui sistem are în vedere absolut toţi oamenii. Acceptând situaţia prezentă, dar rămânând plini de indiferenţă, vom răspândi moda şi vom vedea cum profesorii, medicii şi şomerii, vor întinde mâna în intersecţii! Pe verticală, de sus în jos, vin probleme, dar pătura socială poate propune schimbări radicale. Urechile surzilor ar trebui să fie dornice să asculte “vocea poporului” flămând în teorie, dar care se dă de gol de avuţie, atunci când iese din magazine cu plasele pline! Nici creditele nu au vreo scuză în acest context! N-ai bani? Faci foamea, suporţi, munceşti, te ridici şi apoi mănânci!

Cine vrea un “dans” în ploaie, de azi şi până la risipirea norilor, are în aşteptare cel puţin un partener de nădejde, plus câştiguri neimpozabile! Păi ce, doar el să facă bani?

comments
Share articol: