E treabă serioasă cu „Adulter”. Toate femeile vorbesc despre această carte. Toate femeile citesc „Adulter”! Ceva cam multă promovare pentru o carte, dar lucrurile se pot echilibra relativ uşor atunci când se pune în faţa unei povesti, un autor precum Paulo Coelho. Cartea Adulter este o capodoperă ce merită mai multă atenţie ca niciodată. Deşi am avut o senzaţie ca de amor sec (lectural vorbind) după ce am aflat finalul poveştii, mi-am permis să înţeleg de ce era normală o astfel de structură aproape normalizată – pentru ca cele mai multe cititoare să se poată identifica cu personajul controversat. Nu cunosc povestea din spatele operei literare, dar eu cred că e mai siropoasă ca oricând.
Linda, o jurnalistă în floarea vârstei, este personajul principal din cartea Adulter, scrisă de Paulo Coelho. Conţinutul experienţelor trăite este atât de bine redat, încât textul este unul extrem de feminist, care ajunge până la detalii pe care un bărbat cu prea puţină sensibilitate nu le-ar „solicita” într-o astfel de poveste ce s-a dorit a fi mai mult un produs, decât o şaradă pentru dragoste. E vorba de o carte care merită să fie studiată în clasa a 12-a şi din care liceeni să fie testaţi la bacalaureat. E mai mult decât ar dori părinţii, dar e suficient de explicită pentru cei care vor să se pună bine cu vocabularul deloc murdar, ci doar pus pe şotii conversaţionale, cu direcţii clare către sexualitate şi adulter. Titlul cărţii este suficient de sugestiv, dar cuprinsul este greu de estimat. Nu vreau să vă elucidez vreun mister în această scriere, ci să vă pun pe citit. E cel mai bine în acest fel! E o carte fără probleme sau zone de plictis, se citeşte cu uşurinţă şi are nevoie de cel mult două pahare de vin, înainte sau după, plus muzică de cearceaf.
Linda nu e cel mai bun exemplu pentru feminitatea ce-a tăbărât cu poftă nebună pe carte, dar cum femeile sunt complicate până la ultima „victimă”, e normal să existe o sete nebună de cunoaştere şi de alternativă. Paulo Coelho nu neglijează nici de această dată zona „primitivă” a iubirii, oferind cu delicateţe, poate cele mai importante scene pe care le poate avea o viaţă de cuplu. Nici alternativele nu sunt ieşite din comun, ba dimpotrivă, se alătură adulterului o cale de ieşire şi o rezonanţă cu pozitivul. În acest fel, cei şi cele care se simt cu musca pe căciulă, dar şi oamenii ce-şi vor amorul dincolo de patul conjugal, au parte de momente perpedinculare cu dorinţele de noapte, dar şi cu acele amintiri pe care le tot proiectăm până când la iveală ies cele mai neînţelese intenţii.
Nu, Linda nu e o fată cuminte, dar asta nu înseamnă că e vina ei. Pentru înţelegere totală, cartea se regăseşte şi poate fi citită în cel mult două seri ploioase, atunci când notificările de pe facebook nu-şi mai fac efectul, iar televizorul e închis pentru linişte şi economie.