Eşti fumător? Tu când ai de gând să renunţi la fumat? Măcar încearcă o alternativă!

Imagine care ilustrează dependenţa de tutun.
Imagine care ilustrează dependenţa de tutun.

Tot mai mulţi dintre prietenii cu care socializez online (ăia din offline sunt decişi să-mi pună plămânii pe grătar!) au început să ia decizii radicale cu privire la un viciu pe care, din fericire, nici eu nu-l agreez. E vorba de fumat! Faptul că tutunul dăunează grav sănătăţii e scris pe toate pachetele, nu face altceva decât să creeze o imunitate în rândul consumatorilor vizavi de mesajul propus iniţial pentru a avertiza populaţia cu privire la riscurile la care se supun.

Am cel puţin o amică tare isteaţă care a renunţat de tot, de câteva zile, la fumat. Au curs comentariile cu sutele şi mai toţi şi-au dat cu părerea despre acest gest pe care l-a anunţat pe Facebook. Sugestia generală era să o lase mai moale cu fumatul, să rărească numărul de ţigări şi treptat să renunţe de tot la fumat. Nu o să-i dau numele persoanei înscrise în această poveste, dar vreau s-o felicit pentru iniţiativă şi să-i urez curaj pe termen lung.

Atunci când o persoană se lasă de fumat, organismul trece prin mai multe etape care trebuie gestionate cu atenţie (lipsă de energie, depresie, foame cruntă, dureri de oase, gânduri negre, nervozitate etc.). În rândul celor cu iniţiativă, există o categorie a oamenilor care au trecut pe varianta mai light: mai exact la ţigara electronică 🙂 Sunt sigur că există păreri pro şi contra în contextul dat, dar parcă îmi e mai simplu să pun ca sugestie o primă treaptă, care să înlocuiască ţigara obişnuită cu una electronică, decât să stau cu mâinile-n sân. Nu spun că te vei lăsa de ţigări dacă mergi pe metoda electronică, însă există zvonuri conform cărora guma cu tutun şi plasturii sunt variante net inferioare faţă de ţigara electronică dacă ţi-ai propus să renunţi la fumat.

Cauţi ţigări electronice? Recomand o informare temeinică cu privire la acest subiect, pentru a beneficia de absolut toate calităţile pe care le oferă această soluţie, zic eu de moment. Este ideal ca medicul de familie să cunoască decizia pe care ai luat-o şi să-ţi ofere sfaturi avizate. Şi cel mai important lucru: Nu fumaţi ţigări electronice în autobuz, altfel riscaţi să deranjaţi persoanele care confundă aburul cu tutunul, plus violenţe lângă compostor şi expunere în media.

Îţi mulţumesc că ai citit acest text şi sper să ajungi în momentul în care îmi vei scrie şi mă vei anunţa că ai renunţat la ţigări, că te simţi bine şi că vrei să îi îndemni şi pe alţii să ia această decizie. Pentru necunoscători, sper să se înţeleagă faptul că sunt un nefumător înrăit!

comments
Share articol: