Ne asumăm postările de pe Timeline sau ne ştergem contul de Facebook?

intimitate Facebok
imagine care ironizează felul în care este gestionată intimitatea utilizatorilor Facebook

Pentru că Facebook aduce în prim plan tot mai multe informaţii în legătură cu schimbările ce au loc în următoarea perioadă pe platforma de socializare, trebuie să ne facem timp şi să reacţionăm ca la clasa întâi, adică spontan, dar doar în pauză, când e plecată “doamna” – gen, câinii latră, nu muşcă! (informaţii despre schimbările Facebook)

Responsabilizarea comunicării în mediul online

Facebook, aici, pe parcelă românească, a fost declarat spaţiu public! Dacă facem “gălăgie” sau dacă ne supărăm şefu’ în mod public, putem fi daţi în judecată! Din punctul meu de vedere, niciodată nu am considerat această reţea de socializare ca fiind locul în care să-mi pot vărsa nervii, fără să fiu arătat cu degetul sau chiar judecat în ultimă instanţă. Pe scurt, va trebui să ne dezactivăm contul de Facebook sau să ne asumăm absolut tot ceea ce scriem pe Timeline. Această regulă se aplică şi în cazul postărilor personalizate, care includ doar anumiţi prieteni! În caz că mă supără vecinu’ sau întreg sistemul, mă gândesc serios să-mi setez postările cu opţiunea “Only Me” – ştiu, e năzdrăvană ecuaţia, dar e logică şi m-ar scăpa, sper eu, de eventualele daune de imagine. E ca şi cum, în faţa şefului stau drepţi, dar când ajung acasă, la mine, în faţa oglinzii, îi enumăr toate neamurile. Acum, să nu mă aştept să primesc like-uri, că oricum, nu vede nimeni, decât eu. Nu?

Ne asumăm activitatea de pe Facebook?

Este momentul în care trebuie să începem să fim tot mai atenţi la ceea ce postăm pe internet, dar mai ales pe Facebook. Această reţea globală de comunicare, reprezintă un puternic instrument de stocare şi analiză a vieţii. Unii spun că e vorba de publicitate, alţii pretind că totul este despre optimizare (mai bine, mai mult, mai rapid). Eu sunt sigur că nimic nu e întâmplător în interiorul acestei bucle de care am devenit dependenţi. Facebook-ul devine tot mai real în vieţile noastre private. E mai mult decât un jurnal personal de împărtăşit cu prietenii, e un întreg virtual la care cei “mari” trag cu ochiul atunci când suspectează haosul societăţii.

Ce s-ar putea întâmpla pe termen lung cu utilizatorii Facebook?

Regulile din mediul online sunt tot mai multe şi devin uşor de aplicat, mai ales atunci când utilizatorul nu iese cu zâmbetul pe buze din poveste! Mulţi vor fi cei care vor rămâne în aceast ţarc plin de interacţiune ieftină şi poze motivaţionale, dar fără sens/productivitate. Însă, cei cu mintea lucidă, în caz că vor fi puşi la zid, vor încerca o migrare masivă către un alt internet sau către o platformă dedicată anonimatului.

Şi, sper eu, nu trebuie să vă mai spun … Internetul nu e liber! Tot ce se întâmplă în prezent ţine de gestionarea libertăţii online. Beneficiile pot fi exploatate şi aplaudate atunci ne rezumăm la cumpărăturile online şi de tranzaţiile bancare, însă, în momentul în care un idealist stă cu mâine la spate … iese fum. Aşadar, arde!

Imagine, TW.

comments
Share articol: