Trocul ar pune Fiscul pe butuci

fiscalizarea bacşişului
Imagine care ilustrează felul în care ar putea arăta un bon fiscal dacă legea bacşişului se va pune în aplicare.

Se lucrează intens la fiscalizarea bacşişului pentru ca românul să fie înconjurat de cât mai multe obligaţii, dar beneficii ioc! Fiscul, instituţie a administraţiei de stat, pune pe butuci tot mai multe “înţelegeri” de care omul de rând se bucura până mai acum ceva vreme. Noi de ce n-am pune Fiscul pe butuci? Frauda rămâne fraudă şi afectează mersul lucrurilor într-un sistem, însă această găselniţă a impozitării micilor atenţii îmi pare sărită de pe fix, iar din punctul meu de vedere nu are ce căuta într-o lume în care lucrurile sunt uşor de intepretat şi din care scapă doar cel cu pantofii bine lustruiţi. Pe scurt, dacă eşti corect până la ultimul ban şi cotizezi înainte să încasezi, s-ar putea să-ţi bată falimentul la uşă sau să mai faci un împrumut ca să dai bine în ochii celor care ţi-au zis că n-o să-ţi meargă firma. Dacă bagi un ban în buzunar fără să-l treci prin procedura genială pusă la punct de Fisc, rişti, în funcţie de mai mulţi algoritmi gândiţi la rece, probabil după ce şi-a dat cu părere şi Diaconu, preşedintele ANAF, să plăteşti o căruţă de bani sau să laşi activitatea firmei pe bară, cu suspendare pentru 30 de zile.

Pensii mici, alocaţii în batjocură şi tineri care nu-şi găsesc un loc de muncă după ce-au terminat o facultate… Asta e România pentru care se tot cotizează şi nu se mişcă un pai, iar dacă totuşi se întâmplă ceva bun în lumea asta, e pe fonduri europene, cu ajutorul asociaţiilor sau cu bani aduşi de-acasă de oameni care s-au gândit că pot face un bine fără să ceară nimic în schimb. De ce s-avem o Românie atât de fiscalizată? Care ne sunt drepturile în toate aceste taxe şi impozite pentru care ne sacrificăm lună de lună? Până când să mai fim sclavii unui sistem birocratic? Ne plimbăm pe zeci de cărări şi rezultatele uită să mai apară! E momentul s-alegem un drum sigur!

Eu aş zice aşa: dacă tot suntem taxaţi pentru orice mişcare executată în palmares, e momentul să facem troc de bunuri şi servicii. Am putea, probabil, într-o lume ceva mai educată (spiritual discutând!), să renunţăm la bani şi să ne însuşim alte tipuri de valori cu care să ne achiziţionăm lucrurile de care avem nevoie. Am ajuns atât de dependenţi de bani şi de sistem încât ni se pare ciudat să credem c-am putea munci pentru brânză şi ouă sau pentru o excursie cu cazare şi mâncare incluse. Trocul poate însemna schimbarea, mai ales dacă se aplică în doze mici, zi de zi. Oare mai avem mult până departe?

comments
Share articol: