Dacă până mai acum ceva vreme obişnuiam să cred că uşile pentru tineret sunt închise cu lacăte zdravene, se pare că palmaresul începe să primească impulsuri pozitive în acest sens şi să existe resurse de care tinerii să ia la cunoştinţă în timp util, pentru a învăţa primii paşi către succes.
Adevărul e că fiecare tânăr priveşte viitorul în felul lui, iar ăsta e primul avantaj! Într-o comunitatea în care ideile zboară din gură-n gură şi unde doar cei mai îndrăzneţi pun la punct proiecte pentru cei din proximitatea acţiunilor prezente şi viitoare, există un program activ şi în Ploieşti, numit YouthBank Ploieşti, de care toţi tinerii cu iniţiativă ar trebui să afle, cât încă nu e prea târziu. Ştiţi cum e… Timpul trece şi ar fi păcat ca încercările să nu fi avut loc doar pentru că n-am fost pe fază.
Fundaţia Comunitară Prahova este o instituţie locală ce are ca scop identificarea anumitor resurse prezente în comunitate, care pot fi îndreptate către rezolvarea problemelor existente într-un perimetru corect şi coerent definit tot de către comunitate. Pe scurt, fundaţia analizează şi pune la punct potenţialul existent pentru a spori calitatea vieţii la nivel local.
Programul YouthBank există în Ploieşti datorită Fundaţiei Comunitare Prahova, asta ca să mă fac explicit, iar adultul de rând să înţeleagă unde anume se îndreaptă mulţumirile pe termen lung. Tinerii activi ştiu care-i faza şi au responsabilităţi pe care le poartă pe umeri fără văicăreala zvonită din popor. Clar, tinerii se implică şi nici rezultatele nu întârzie să apară.
Programul YouthBank Ploieşti crede în resursa tânără. Tinerii sunt cei care pe viitor vor conduce lumea! YouthBank asigură cel mai bun suport pentru ca seminţele plantate astăzi, să poată răsări într-o zi, într-o lume guvernată de valori morale şi spirituale, cu lideri aleşi pentru inspiraţie şi implicare.
Programul YouthBank oferă tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 20 de ani, scenariul perfect pentru a deveni „cei mai tineri bancheri”. Resursele financiare puse la dispoziţia liceenilor au ca scop cercetarea, dezvoltarea şi implementarea de idei simple, dar importante pentru cei care generează un viitor prosper pe toate planurile. N-o fi YouthBank Dumnezeu pentru tineret, dar e un mic spirjin pentru marile planuri ce pot începe chiar de mâine. La temelia unui astfel de mecanism dedicat generaţiei tinere există trei mari valori ce sunt respectate cu sfinţenie: filantropia, iniţiativa civică şi responsabilitatea.
Tinerii fac totul, YouthBank e doar un liant al lucrurilor şi oamenilor faini ce vor să construiască lumea de mâine. Mulţi nu ştiu cum va arăta, dar e important ca cei mai buni să proiecteze cărămizele. Niciun cutremur social n-are dreptul să le dărâme visurile!
YouthBank Ploieşti 2013-2014
Aceasta este povestea YouthBank Ploieşti din perioada 2013-2014. După ce-am vizionat imaginile, am realizat cât potenţial există în tineri, mai ales dacă sunt ajutaţi să treacă peste cele mai grele hopuri din viaţa de adolescent.
Veştile continuă să fie bune în acest sector şi în anul 2015. Zic asta pentru că YouthBank Ploieşti a finanţat şi pentru acest an cele mai potrivite proiecte pentru comunitate. Mai jos vei putea descoperi două proiecte care se află în faza de desfăşurare, alături de elevii care au spus da programului destinat încurajării şi susţinerii celor mai bune idei.
Două dintre proiectele finanţate de YouthBank Ploieşti în 2015
Am ales să expun, ca de fiecare dată, oameni frumoşi, care nu stau pe bară şi nici nu şi-au propus să tragă chiulul. Tineri care vor să schimbe lumea şi care încep schimbarea prin idei mărunte, dar consecvente. Mi-au atras atenţia două proiecte, mai exact: „1500 de zâmbete finanţate de YouthBank” şi „ Dacă-i miercuri, e non-formal!”.
Urmează să descoperi poveştile proiectelor alese a fi finanţate de YouthBank Ploieşti şi ale tinerilor implicaţi în partea de organizare şi propagare a lucrurilor bune!
Proiectul „1500 de zâmbete finanţate de YouthBank”
Îl privesc ca pe un semnal de alarmă tras la timp, pentru a evidenţia şi a lua măsurile necesare în legătură cu felul în care se prezintă zâmbetul pe buzelor celor care aşteaptă informaţii relevante din bancă, cu întrebări concrete efectuate prin ridicare de mână şi cu proiecţii timide despre obiectivele în viaţă. Să zâmbeşti e gratis şi face bine întregii comunităţi. Tinerii care s-au gândit la acest proiect au decis să corecteze toate aspectele neplăcute ale realităţii actuale şi să organizeze mai multe evenimente în cadrul acestui proiect, pentru pozitivitate, implicare şi spirit de echipă.
Cei mai importanţi doi reprezentanţi ai proiectului „1500 de zâmbete finanţate de YouthBank” sunt Ioana Ariciu şi Gabriel Barbu, elevi la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti.
Ioana Ariciu
Este o fire altruistă şi comunicativă, lucrează bine în cadrul unei echipe şi recunoaşte că îi face plăcere să deţină o funcţie de conducere. Cu toate acestea, susţine că se află la acelaşi nivel cu toţi ceilalţi membrii şi nu îşi neglijează îndatoririle. O caracterizează sinceritatea şi responsabilitatea. Şi-a propus să-i scoată din zona de confort pe cei cu care interacţionează – crede că acest lucru îi va ajuta în dezvoltarea personală şi a societăţii. Este membru fondator al proiectului „1500 de zâmbete…” şi continuă să fie deschisă noilor provocări venite din această zonă socio-educaţională.
„M-a motivat extraordinar dorința de a înlătura indiferența și superficialitatea oamenilor, dar și faptul că aveam șansa de a veni cu ceva nou pentru care puteam obține o finanțare. Am considerat că implicarea într-o astfel de activitate mă va responsabiliza atat pe mine, cât și pe cei care îmi vor fi alături. Un alt factor mobilizator a fost ideea de apropiere a oamenilor și implicarea lor într-un număr cât mai mare. (Ioana Ariciu)”
Ioana Ariciu a aflat despre YouthBank acum aproximativ un an, curioasă fiind de ceea ce se întâmpla cu elevii care au beneficiat de fondurile puse la dispoziţie de către programul activ în Ploieşti cu ajutorul Fundaţiei Comunitare Prahova. Fiind invitată la Conferința de Informare privind Fondul YouthBank Ploiești, Ioana a decis că e momentul să facă următorul pas către succesul personal. Eleva spune că: „în timp ce coboram scările cladirii unde a avut loc conferinţa, mi-a trecut prin cap că noi trebuie să facem oamenii să zâmbească, să mai colorăm puțin lumea cu acuarelele din dotare: timpul, banii, ideile și implicarea nostră”.
Acesta a fost momentul decisiv pentru ca tânăra să pornească pe un drum dificil, dar alături de o echipă curajoasă şi plină de zâmbete – cel puţin #1500zambete! A rămas să descopere treptat că o problemă des întâlnită în rândul tinerilor este cea legată de individualism şi de dorinţa de a face ceva, prin orice mijloace, doar pentru a le fi lor bine şi atât. A continuat prin a descoperi că nepăsarea față de comunitate, dar și alunecarea oamenilor în prăpastia rutinei, stresului, oboselii sunt alte lucruri cu care întreaga societate se confruntă. A analizat privirile disperate ale oamenilor care goneau nebuneşte pentru a-şi rezolva problemele şi a ştiut că fiecare om merită să zâmbească!
Prima activitate desfăşurată după primirea finanțăriii, a fost un Treasure Hunt ce s-a dovedit a fi un real succes. Acesta a adus zâmbetele pe fețele a 90 de participanți, membrii ai echipelor și voluntari, dar și pe fețele a altor sute de persoane, poate chiar mii, cu care aceștia au batut palma, au vorbit, s-au fotografiat, le-au dăruit ciocolată, flori sau ceva de mâncare. A fost vorba de o experiență ce a demonstrat că viața se ascunde dincolo de rutina zilnică, iar că un gest şi un cuvânt fac ziua mai bună, lucruri relatate la cald de cei care au participat.
„În sprijinul celor evidențiate anterior vine Fundația Comunitară, care ne oferă sfaturi utile, oameni care să ne ajute în eventualele probleme pe care le putem întâmpina, astfel vrem să îndemnăm tinerii la implicare, la trăirea unei alte experiențe, de ce nu chiar la descoperirea a noi aptitudini și la formarea unor noi prietenii.” (Ioana Ariciu)
Gabriel Barbu
Este reprezentant al Consiliului Elevilor din Colegiul „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti şi susţine că face lucruri bune pentru a-i vedea pe ceilalţi cum zâmbesc şi împărtăşesc bucurie în mod necondiţionat.
Gabriel a luat contact cu YouthBank Ploieşti în momentul în care a intrat în Consiliul Elevilor şi a văzut legătura strânsă între cele două asociaţii. Pentru acest tânăr, YouthBank reprezintă mecanismul perfect menit să pună în funcţiune Consiliul Elevilor. Gabriel spune că e foarte complicat să reprezinte elevii prestigiosului colegiu din care face parte. Pentru a fi la înălţime, are nevoie permanentă de idei, sprijin şi fonduri.
“Un proiect cu adevărat de succes nu este acela care își propune să schimbe major ceva, ci unul simplu, care reușeste să aducă fericire și zâmbete pentru că, în mod indirect, prin acestea se produc cele mai mari schimbãri (de mentalitate).” (Gabriel Barbu)
Anul trecut a încercat să aplice cu un proiect pentru reamenajarea curţii colegiului din care face parte, însă anumite detalii tehnice nu i-au permis să primească finanţarea. Acest fapt l-a ambiţionat şi mai tare, iar anul acesta, având echipa consiliului alături de el, au pus cap la cap proiectul „1500 de zâmbete…”.
“Am vrut ceva diferit și ne-am gândit că toate proiectele din oraș au ceva în comun: nu încearcă să schimbe mentalitatea oamenilor. Dar noi asta am vrut să facem! Să aducem zâmbete și sã facem oamenii să zâmbească pentru un moment.” (Gabriel Barbu)
Reprezentantul tinerilor din Colegiul Naţional “Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, spune că proiectul are trei activităţi concrete pe care le şi detaliază:
- Treasure hunt a avut loc deja, însă a fost un “treasure hunt” cu misiuni speciale, precum: împarte la 5 copii cele 5 batoane de ciocolată primite, dăruiește la 3 oameni ai străzii cei 3 hotdogi primiți, dă la 5 femei în timpul serviciului câte un trandafir.Interesant este faptul că activitatea s-a încheiat cu sute de selfie-uri cu oamenii care au zâmbit datorită echipelor din proiect. Sute de poze, sute de zâmbete, sute de povești.
- Un flashmob de 1 iunie, în mijlocul oraşului, “1500 de zâmbete…” şi-a propus să încânte copiii cei mai energici din Ploieşti pregătindu-le un mic spectacol, urmând ca la final, echipa de voluntari să împartă prin oraș 325 de batoane de ciocolată copiilor prezenţi. Doar este ziua lor, nu?
- O conferință motivațională alături de speakerii: Cristian Tudor Popescu, Emil Hurezeanu și alți 3 români importanți.
“Punctul culminant este reprezentat de oamenii din organizare. Să lucrezi cu foarte mulți oameni și totul să iasă perfect este foarte greu. Întotdeauna apar lucruri neprevăzute, iar ca organizator trebuie să fii pregătit pentru orice.”
Proiectul “Dacă-i miercuri, e non-formal!”
Al doilea proiect pe care vi-l prezint e prins între două fapte bune pe care, zic eu, reuşeşte să le realizeze cu mândrie în şcolile din Ploieşti: implicarea tinerilor în activităţile non-formale şi reducerea absenteismului.
Nu am rezistat tentaţiei şi i-am căutat până i-am găsit pe cei mai implicaţi oameni ai proiectului „Dacă-i miercuri, e non-formal!”. Nu mi-a fost simplu, mai ales că timpul e scurt, iar planificarea şi punerea în practică a unui astfel de concept necesită muncă suplimentară şi weekenduri cu productivitate pentru miercurea ce vine în fiecare săptămână.
Informaţiile venite din partea echipei spun că proiectul are rolul de a creşte capacitatea liceenilor din grupul ţintă de a oferi alternative la educaţia formală din şcoală, pentru a le dezvolta spiritul de antreprenoriat şi competenţele de comunicare interpersonale şi dezvoltare personală.
Proiectul are ca scop reducerea şi prevenirea absenteismul, de aceea proiectul se adresează tuturor elevilor cu vârste cuprinse între 14-19 ani, cu precădere elevilor din clasele IX-X, deoarece aici sunt cele mai multe cazuri de absenteism şi abandon şcolar.
Principalul rezultat aşteptat este reducerea absenteismului şi diseminarea educaṭiei non-formale.
Din proiect fac parte: Ştefan Truţa, Natalia Gabriela şi Tudor Iancu, oameni de nădejde şi plini de activităţi non-formale.
Ştefan Truţa
Este elev în cadrul Colegiului Economic „Virgil Madgearu” din Ploieşti şi visează ca într-o zi să ajungă profesor. Naşterea proiectului „Dacă-i miercuri, e nonformal!” a avut loc în momentul în care, colegul şi liderul acestei echipe, Alexandru Ion, l-a invitat pe Ştefan la Conferinţa de Informare privind Fondul YouthBank Ploiesti 2015. A aflat în scurt timp că îşi doreşte să facă parte din acest proiect şi că poate schimba educaţia în bine prin implicare şi spirit de echipă.
Ştefan s-a confruntat pentru multă vreme cu monotonia şi rigitatea cu care sunt livrate informaţiile în sistemul educaţional românesc. A observat că mulţi colegi de-ai lui, din lipsă de atenţie, s-au focusat pe activităţi care au dus la construcţia absenteismului şi la o mentalitate bazată pe memorare de scurtă durată şi frica de socializare. Nu a stat mult pe gânduri şi a încercat să găsească o soluţie la problemele existente. A discutat cu mai mulţi colegi despre orele care deveneau uşor plictisitoare, dar a încercat să găsească şi cele mai atractive ore. Pentru că la ora de dirigenţie informaţiile erau furnizate în mod diferit, Ştefan şi colegii lui au înţeles că sunt atraşi de partea non-formală şi felul în care Dirigu’ punea punctul pe „I”.
Proiectul a devenit atractiv pentru echipă, mai ales pentru că şi-au dat seama că pot face ceva pentru educaţia din şcoli. Au decis ca miercurea să fie dedicată educaţiei non-formale, pentru informaţie captată prin distracţie.
„În acest proiect am învățat să muncesc intr-o echipă și să am responsabilități, m-a învățat să colaborez cu ceilalți și mi-a arătat cât de apreciată este munca și nu în ultimul rând, acest proiect m-a făcut să descopăr că pot face o schimbare.” (Ştefan Truţa)
Scopul acestui proiect, spune Ştefan, este de a transforma şcoala într-un loc mai plăcut, unde tinerii vin din plăcere, pentru a culege informaţii şi pentru a le valorifica atunci când va fi timpul. Ştefan tinde spre a înţelege felul în care stau lucrurile în momentul actual şi crede că va schimba, alături de membrii echipei, viziunea despre educaţie şi prezenţa la şcoală.
„Fundația Comunitară Prahova ne-a sprijinit proiectul, ne-a instruit, ne-a corectat materialele, afişe, flyere etc. și ne-a răspuns atunci când aveam vreo nelămurire.” (Ştefan Truţa)
Tudor Iancu
Este elev la Colegiul Economic “Virgil Madgearu” din Ploieşti şi membru al echipei “Non-formali de nota 10”, echipă ce a conceput şi pus în aplicare “Dacă-i miercuri, e non-formal!”.
Se pare că nici Tudor nu a “scăpat” de Conferinţa de Informare privind Fondul YouthBank Ploieşti 2015 şi s-a simţit mai inspirat şi pregătit de implicare ca niciodată. Pasionat de comunicare, a ştiut că merită să facă ceva cu ajutorul celor de la YouthBank.
“Activităţile non-formale desfăşurate la orele de dirigenţie m-au motivat să fac parte din acest proiect, pentru a le arăta si altor elevi că şcoala nu este atât de monotonă şi rigidă. Astfel, prin lucrul in echipă şi timpul petrecut pentru elaborarea acestui proiect, am ajutat puţin, dar eficient, la schimbarea mentalităţii unor elevi, dorind reducerea absenteismul pe termen lung.” (Tudor Iancu)
Energie şi activităţi non-formale să fie, plus ore geniale de dirigenţie, ca să aibă elevii de unde să “copieze” sau măcar să se inspire pentru viitoarele proiecte. Tudor e atât de activ, încât pasează mingea unde trebuie, mai ales că e sportiv de performanţă şi le are cu fotbalul. Mai mult, Tudor crede că proiectul îl ajută să capete mai multă încredere de sine pentru a-şi pune ideile în valoare, dar mai ales pentru a se face ascultat.
Sunt sigur că Tudor are un calendar special cu zilele de miercuri, pe care şi le accesorizează cu cele mai noi activităţi ce merită descoperite de toţi elevii, şi mă refer aici la activităţi non-formale de tip energizer, icebreaker, teambuilding, cât şi la animaţia stradală.
„Pe mine m-a ajuta foarte mult proiectul acesta, deoarece mi-a dezvoltat aptitudinile sociale, mi-a fost un bun exemplu pentru viitoarele proiecte şi mi-a oferit ocazia de a ajuta elevi la fel ca mine.” (Tudor Iancu)
Natalia Gabriela Stancu
Este elevă în cadrul Colegiului Economic „Virgil Madgearu” din Ploieşti şi este pasionată de muzică.
Natalia spune că ajunsese într-un moment dificil, în care şcoala nu i se mai părea atractivă, ba mai mult, i se părea totul un chin din care nu putea valorifica nimic. Natalia avea probleme cu absenţele, iar două trei chiuluri pe săptămână deveneau semnificative atunci când erau numărate.
Natalia ajunsese la concluzia că şcoala e naşpa şi că n-are niciun motiv să-i mai facă vizite. Totuşi, a decis să îşi schimbe colectivul şi să nu-i acorde prea multe credite acestei teorii pe care şi-o făcuse în minte.
„Prin specificul ei prea formal, şcoala a devenit un loc neatractiv pentru tineri. Din cauza cadrului rigid al şcolii, prin programe prea stufoase si incărcate, predare şi notare bazată exclusiv pe memorare şi reproducere a informaṭiilor, nu asigură dezvoltarea competenţelor de comunicare intra şi interpersonale, a spiritului de anteprenoriat.” (Natalia Gabriela Stancu)
Noul colectiv i-a dat speranţe Nataliei, iar Dirigu’ a convins-o, prin activităţi non-formale, că ŞCOALA NU E NAŞPA!
După ce a auzit de programul YouthBank Ploieşti 2015, Natalia a înţeles că există un scop bun în educaţie şi că poate lua parte la construirea unor idei menite să rezolve problemele cu care şi ea s-a confruntat în trecut. Ce poate fi mai motivant decât propriul exemplu expus în faţa tinerilor ce au nevoie de un impuls? Tânăra este convinsă de faptul că reducerea absenteismului va aduce beneficii şi în rândul sferei dezvoltării profesionale, educaţia fiind vitală pentru un viitor prosper.
„Pentru mine acest proiect înseamnă enorm de mult, deoarece acesta vizează în special elevii cu probleme de absenteism, mai ales ca am făcut si eu parte din această categorie.” (Natalia Gabriela Stancu)
Dacă nu vă simţiţi suficient de motivaţi în drumul vostru către succes, este timpul s-o cunoaşteţi pe Natalia, dacă aveţi noroc, într-o zi de miercuri, atunci când va veni şi la voi în şcoală, alături de întreaga echipă. În caz contrar, vă vedeţi cu ea la medicină sau la relaţii internationale. Succes, zic!
De reţinut!
Sper că v-au trezit interesul poveştile tinerilor implicaţi în aceste provocări lansate de YouthBank Ploieşti şi Fundaţia Comunitară Prahova, dar mai ales, sper că veţi da vestea mai departe pentru a prinde ecou şi a da curaj şi altor speranţe să ajungă cât mai aproape de implicare, organizare, responsabilizare, motivaţie şi spirit antreprenorial!