Marcel nu a implinit încă 30 de ani. E un tip îndrăzneţ, are o şoţie casnică şi doi copii. Lucrează pentru o firmă cu reputaţie la nivel naţional, câştigă bine pentru România lui 2014 şi crede că va ajunge cândva să-şi facă propria afacere. Marcel este expert în calculatoare. Munceşte câte 8 ore, de luni până vineri, pentru a asigura un minim de confort familiei şi pentru a-şi permite două trei vacanţe pe an. Marcel nu prea ştie să comunice cu oamenii, e antisocial, dar îşi vede de treabă, nu comentează, ci îşi îndeplineşte sarcinile de zi cu zi. Nu a gafat niciodată la locul de muncă, nu a supărat pe nimeni, ba chiar si-a ajutat colegii, atunci când s-a defectat vreun calculator. Marcel, în ciuda orelor pe care le petrece stând la birou, e un tip bine-făcut, merge la sală şi are grijă de sănătatea lui. Nu consumă cafea şi nici ţigările nu i-au distrus viaţa, chiar dacă se mai prosteşte pe la petreceri. Marcel e om bun şi educat.
Compania la care Marcel lucrează este administrată de o şefă plăcută la prima vedere, prinsă între două telefoane mai tot timpul, care-şi apreciază angajaţii şi le oferă bonusuri atunci când este necesar. Femeia, să-i spunem Mirela, trece printr-o perioadă de vulnerabilitate (instabilitate emoţională), după ce a intentat un divorţ care nu vrea să se mai termine. De când nu mai doarme bine noapte şi vine la birou cu cearcăne şi nervi, Mirela a început să-l pună în prim plan pentru “executare”, pe Marcel. Aşadar, orice problemă apărea în sistem era din vina lui Marcel. Mirela a trecut foarte rapid de la simple agresiuni verbale către Marcel, la propuneri sărite de prin filmele cu oameni proşti. Marcel nu i-a spus nimic soţiei, ci a rămas indiferent situaţiei de la locul de muncă. După o vreme, când Mirela şi-a dat seama că nu ţine toată mascarada, a schimbat foaia pentru a primi mai multa atenţie. Cel puţin, Marcel aşa a observat – Mirela voia mai multă atenţie din partea lui Marcel.
Într-o seară, după ce mai toţi angajaţii au plecat către casă, Marcel a fost ţinut peste program pentru a rezolva nişte sarcini urgente, “descoperite” pe ultima sută de metri de şefa lui şi care nu puteau fi amânate pentru ziua de mâine. Când să înceapă să-şi strângă lucrurile, Mirela a intrat în biroul lui şi a început sa-l facă în toate felurile: incapabil, inutil, prost, lipsit de atitudine etc. Poate părea o scenă simplă pentru mulţi dintre angajaţii din România, însă Mirela, de la vorbele murdare pe care a început să le exprime către bietul angajat, a trecut la propuneri ieşite din tipar. Mai pe româneşte, Marcel a fost obligat să întreţină relaţii intime cu şefa lui. Nu o singură dată, ci vreme de 3 luni. Eu i-am zis că i-a plăcut toată ecuaţia asta, altfel nu ar fi stat la mâna ei. El mi-a spus că a fost ameninţat că va fi dat afară şi că va primi feedback negativ din partea ei pentru viitorii angajatori. Timp de 3 luni de zile? Un angajat care-şi sacrifică reputaţia şi condiţia de soţ pentru a salva o situaţie financiară aflată pe muchie de cuţit e o chestiune de înţeles, dar doar pe jumătate – cel puţin asta e părerea mea. Intre timp, Mirela s-a ataşat de Marcel, însă, sentimentul nu e reciproc. Toată acţiunea se întâmplă la locul de muncă, în diferite birouri, pentru diversitate, cică. Unii angajaţi mustăcesc la pauza de masă, dar nimeni nu are curaj să sufle vreo vorbă despre zvonurile din ultima vreme.
Ce s-a întâmplat? Marcel s-a cam săturat de toată povestea şi îi e greu şi acasă, acolo unde soţia a început să pună multe întrebări şi pare să suspecteze ceva. Marcel vrea s-o dea în judecată, dar crede că e prea târziu pentru asta. Între timp, la o bere, mi-a povestit toate cele întâmplate şi mi-a zis că i-ar plăcea să scriu povestea lui pe blog, ca să afle şi el o părere despre situaţia de faţă.
Marcel nu este singurul angajat hărţuit la locul de muncă, din România. Marcel este un exemplu despre cum se prezintă vieţile unor oameni, despre libertatea îngrădită, despre compromisurile pe care le facem în viaţă şi despre tăcerea pe care trebuie s-o adoptăm pentru un acoperiş deasupra capului. Aşadar, voi ce-aţi fi făcut în locul lui Marcel? Comentaţi! Marcel citeşte blogul!
Numele precizate în text, precum şi anumite detalii ale poveştii, au fost modificate parţial sau total pentru a nu pune în pericol părţile aflate în conflict.
(sursă foto ilustrativă, aici)
Recent Comments