Un dispozitiv de dimensiuni foarte mici, care poate ţine loc şi de breloc pe termen lung, este soluţia pe care mi-o tot recomandă internetul, din publicitate în publicitate. Nu am testat încă acest produs (şi oricum, încă nu e disponibil!), dar îmi pare a fi cea mai bună variantă pentru cei care sunt uituci de fel. Deşi aplicabilitatea acestei soluţii se poate extinde în multe domenii de activitate, pentru viaţa personală, pot spune că rezolvă toate problemele unei rătăciri de moment. Aş ataşa un astfel de dispozitiv inteligent şi pe telecomanda pe care o caut de zor în unele nopţi/dimineţi. Pe scurt, dispozitivul comunică cu utilizatorul printr-o aplicaţie pe care posesorii de telefoane inteligente o pot instala, deocamdată doar pe Apple, oferind informaţii concrete despre poziţia obiectului monitorizat la mici distanţe. Produsul se numeşte Tile şi nu trebuie încărcat, având o autonomie de un an. Ce se întâmplă după un an de zile? Produsul este recilat, iar utilizatorul primeşte o nouă variantă de Tile, plus ceva taxe de expediere, cred eu.
Fiind vorba de un produs care poate comunica doar prin tehnologia Bluetooth, limitările încep să apară atunci când Tile este furat sau pierdut într-o locaţie necunoscută – evident, nu în casă. Tile este o producţie care are nevoie de propagare în rândul utilizatorilor de rând. După ce victima dă alarma, doar ceilalţi posesori de Tile care au aplicaţia instalată şi bluetooth-ul activ, pot depista Tile-ul pierdut. Pentru România e un joc periculos, care poate ajuta la crearea unei noi categorii de indivizi, cum ar fi „căutătorii de Tile”. Niciodată nu sţii ce poate ascunde următorul Tile găsit!
O altă variantă, dar de această dată creată de doi români din Cluj, se numeşte TinTag şi are cam aceleaşi beneficii în mare, doar că dispozitivul TinTag are opţiunea de încărare făra fire, prin wireless.
Poate pe viitor, când bateriile vor ţine ceva mai mult decât în prezent, dezvoltatorii vor putea integra mai multe tehnologii într-un astfel de dispozitiv. Că tot se vorbeşte despre monitorizare în orice colţ al internetului, plus noua ordine mondială – eu am senzaţia că singuri ne băgăm în bârlogul ursului. Cât ţine de cheile pierdute şi regăsite, ideea în speţă este extraodinară!
Surse de informare despre Tile şi TinTag: TinTag – cum să nu mai pierzi cheileCe este şi cum funcţionează Tile (Sursă poză, aici)