MLM-ul cu aromă de cafea nu vă spală la cap, ci pe creier!

Sper să reuşesc ca prin această postare să nu supăr pe nimeni, dar să atenţionez credulii de pretutindeni cu privire la ce se întâmplă când vine vorba de afacerile MLM sau de vânzările prin recomandare.

Ieri, un prieten m-a invitat la o cafea în oraş. M-a “avertizat” că e vorba de o întâlnire în care se vorbeşte despre cafea şi felul în care poţi face rapid bani, cu ceva muncă depusă, dar cu un confort financiar asigurat pentru următorii ani. Nu mi-a promis nimeni niciun elicopter sau vreo croazieră de lux, dar ştiam că urmează să mă intâlnesc cu oameni din vânzări, care promit multe doar de dragul de a-şi asigura un cashflow înfloritor. Cashflow-ul este un termen folosit pentru afacerile care nu mai necesită nicio investiţie, ci care aduc un profit lunar prin efortul depus de resursa umană aflată mai jos în ierarhia piramidală.

Am ajuns la locaţia stabilită cu mici întârzieri. Deşi era trecut de miezul zilei, am fost întâmpinat cu suspectul salut “bună dimineaţa”, urmând să aflu ceva mai târziu că profesioniştii acestui domeniu folosesc acest “cod” pentru a celebra dimineaţa şi plăcerea de a consuma cafea.

Cafeaua pe care am primit-o din partea casei a fost gustoasă, doar că nu a părut a fi cafea în adevăratul sens al cuvântului. Cei care încercau să-şi facă datoria, poate grăbiţi de anumite detalii necunoscute de mine, au adus în dicuţie multe afirmaţii în cotradictoriu. Ba era vorba de cafea, ba era o cafea mai bună decât cafeaua de zi cu zi, ba era o cafea “tratată” cu o ciupercă integratoare, ca la final să fie vorba de o cafea alcalină şi salvatoare.

Pentru că sunt un înrăit consumator de cafea, am ceva experienţă în legătură cu gustul de: cafea la ibric, cafea solubilă, cafea la capsulă, cafea la filtru, cafea la espressor şi cafea boabe proaspăt prăjite şi consumate pe post de alune (două, trei boabe!). Problema e că această cafea nu e cafea, cel puţin nu din punctul meu de vedere. Mi s-a spus că e 100% Arabica şi că nu am de ce să-mi fac griji. Ar trebui să mă panichez din simplu fapt că imediat după ce-am plecat, a început să mă ia râsul fără explicaţii şi să am o stare de euforie nu tocmai sănătoasă pentru mediul în care lucrez. Ciupercile astea!

Acest tip de afacere este la început de drum şi poate avea repercusiuni negative asupra celor care sunt puşi să investească. Desigur! Cei care se înscriu în această schemă piramidală sunt obligaţi să vină cu bani de acasă, să respecte anumite obiective şi să recomande oriunde această cafea. E o muncă pe care eu nu o pot aprecia, plus că abordarea este una care te spală pe creier şi te obligă să faci cel puţin un pas în favoarea agenţilor volanţi.

Sugestia pentru “vizitatori”: Încercaţi să nu puneţi la suflet! Să nu vă panicaţi dacă se aduce vorba de câştigul vostru în comparatie cu ce aţi putea câştiga cu ajutorul acestei afaceri cu vânzare de cafea. Se folosesc tehnici brutale de vânzare, iar cei creduli vor ajunge să-şi blesteme zilele. Adresaţi cât mai multe întrebări şi notaţi-vă răspunsurile – vor ieşi adevărate neconcordanţe între început (promisiuni) şi realitatea din mijlocul afacerii. Cei mai mulţi dintre cei care se afiliază unui MLM nu cunosc dedesubturile, ci execută după cum li se spune de mai sus.

Sugestie pentru cei aflaţi în faza de recrutare reprezentanţi zonali: Puteţi vinde eficient şi fără să supuneţi ascultătorul la nenumărate umilinţe indirecte. Fiţi concreţi şi credeţi în produsul pe care-l vindeţi. E ciudat să vinzi cafea, dar să nu fii băutor de cafea!

Sugestie generală: Aş dori să vă exprimaţi liber, chiar şi sub anonimat, pentru a vă spune părerea cu privire la afacerile de tip MLM, dar mai ales vizavi de experienţa pe care aţi avut-o cu diferiţi oameni aflaţi mai sus în piramidă.

comments

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar