Nikon 1 J2 cu obiectiv 10-30 mm

Aparatele foto fără oglindă prezintă un dezavantaj pentru ochiul nepriceput, aflat la început de drum. Fotografia este musai să iasă aşa cum este percepută înainte de apăsarea butonului care declanşează un sistem electronic şi solicită cardul de memorie încăpător. Nu mă pot obişnui cu acest tip de aparate, dar poate fi o alegere ideală pentru cei care lucrează în automat cu setările aparatului foto şi/sau pentru distracţia în aer liber.

Cei de la F64 (felicitări pentru cei 12 ani de activitate şi la mulţi ani!) mi-au oferit un mirrorless în teste – e vorba de Nikon 1 J2, cu obiective interschimbabile. Cu ajutorul kit-ului 10-30 mm f/3.5-5.6, am reuşit să realizez cadre bune în lumină naturală, dar am întâmpinat probleme majore în cazul scenelor de seară. Trepiedul este un accesoriu obligatoriu pentru acest aparat. Pozele pot fi salvate şi în format RAW, ceea ce reprezintă un punct forte al acestei achiziţii. Bliţul încorporat e o jucărie de care nu te poţi folosi atunci când vine vorba de scenele macro sau poţi face tot posibilul să treci cu vederea umbra lăsată de obiectivul pe care bliţul îl “întâlneşte” la fiecare declanşare pentru a face lumină şi în cel mai întunecat loc. Bliţul are un buton real dedicat şi devine activ printr-un mecanism simplu, fără să consume din energia bateriei.

This slideshow requires JavaScript.

Nikon 1 J2 este ideal pentru filmările dinamice. Nikon 1 J2 ştie Full HD, HD şi filmarea cu încetinitorul – un slow motion cu o calitate redusă a rezoluţiei. La 400 de frame-uri pe secundă, aparatul înregistrează scene la o rezoluţie acceptabilă de 640 x 240, dar atunci când vine vorba de o performanţă reală a acestui efect dorit, 1200 de frame-uri pe secundă sunt generate la o rezoluţie de 320 x 120 (deşi se pot surprinde cadre geniale, imaginea minusculă lasă de dorit).

Aparatul este silenţios, surprinzător de bine construit, dintr-un material ce dă impresia de metal corect şlefuit, uşor de transportat şi se impune printr-un design atrăgător. Preţul este unul piperat, dar asta nu e vina celor de la F64! Un mirrorless, deşi nu la fel de puternic precum un DSLR, se comercializeză la un preţ nejustificat. Pentru o vacanţă libertină în care aparatul surprinde instantanee, Nikon 1 J2 este o alegere bună. Bateria ţine cel putin o zi în condiţii de maximă utilizare (fără bliţ). Ecranul este luminos, iar meniul uşor intuitiv.

Poze cu Nikon 1 J2 + obiectiv 10-30 mm

Cel mai mare avantaj al acestui mirroless este faptul că obiectivele se pot schimba, iar gama este una prietenoasă, pentru gusturile extreme, cu extra zoom şi diafragmă f/1.2.

P.S. Nu-mi pot închipui o şedinţă foto cu un Nikon 1 J2! Voi?

comments
Share articol: