Ştiţi că s-a modificat Codul Muncii, da?

codul muncii citit la birou
Imagine care poate ilustra indiferenţa cu care sunt tratate astfel de informaţii ce au legătură cu Noul Cod al Muncii pe anul 2015.

Concediul medical, concediul de maternitate, concediul cu risc maternal şi concediul pentru îngrijirea unui copil bolnav sunt cele patru tipuri de concedii care, conform Noului Cod al Muncii pe anul 2015, sunt tratate ca fiind perioade de activitate prestată, mai exact, vechime în muncă.

În cazul în care, în timpul concediului de odihnă survine unul dintre cele patru tipuri de concedii enumerate mai sus, zilele libere rămase sunt întrerupte, putând fi efectuate ulterior.

O directivă europeană impune clar, pentru fiecare angajat, un concediu de minimum patru săptămâni în fiecare an.

Atenţie! Absenţele nemotivate şi concediile fără plată, se scad din vechimea în muncă! Ar fi trist ca după 20 de ani în care am tras din greu pentru pensia ce s-ar putea să nu mai vină cu la fel de mult drag, să ni se scadă ceva ani din vechimea în muncă, din motive pe care nu le înţelegem sau pentru că am uitat să ajungem la timp la locul de muncă, zi de zi.

Angajatul de rând habar nu are de Noul Cod al Muncii, asta pentru că e prins în tot soiul de activităţi pe care şefu’ le dictează la foc continuu. Fiecare angajat ar trebui să ştie cum funcţionează lucrurile, iar dacă nu-i sunt respectate drepturile, să acţioneze în instanţă. Ştiu că nu există o limită a lucrurilor prost făcute în România, dar, poate printr-o minune colectivă, vom şti cum să articulăm conversaţiile cu cei care ne plătesc pentru serviciile prestate.

Deşi sunt multe lucruri de spus în povestea cu actualizarea privind Codul Muncii, trebuie să căscăm ochii asupra tuturor detaliilor considerate concrete şi corecte, pentru că acestea vor face diferenţele în experienţa noastră profesională. Între două ştiri mondene şi-un scandal de proporţii, e musai să dăm citire şi înţelegere informaţiilor ce ne vizează în mod direct, pe noi, ăştia care muncim pentru facturi.

Mulţi dintre români nu ştiu că negocierea unul contract de muncă individual face parte din arta de a creşte în ochii unui angajator care-ţi vrea binele. A se tăia de pe listă cei care fac mutre sau care se ăăăie (onomatopee de top în rândul celor fără neuroni, dar cu cifre grase-n conturi) de la prea multă cultură gestionată în altă viaţă. Mulţi nu şi-a luat concediu medical din teama de a nu fi daţi afară, chiar dacă au zăcut la birou, iar productivitatea a fost cu mult sub zero. Există femei care au clauze contractuale ce nu le permit să rămână gravide şi multe alte indicaţii ce s-ar putea ca după semnătură să nu mai poată fi modificate. Când moare de foame, a citi ceea ce scrie în contract, e poate ultima chestiune pe care românul o mai pune-n temelia sarcinilor obligatorii. Problema e că noi nu se asumăm, ci ne plângem atunci când se încing discuţiile pe astfel de teme.

Important e că de ieri, 25 ianuarie, niciun angajator nu mai poate să-ţi refuze zilele de concediu de odihnă, indiferent de scenariul pus în funcţiune. E important să cunoşti în amănunt fiecare detaliu, pentru a nu te pierde în informaţiile pe care le vezi citind ştirile din ziua de azi. Fă-ţi timp şi pune în practică, integral, Legea nr. 12/2015! Nu trebuie să o mai cauţi pe internet, ci o poţi citi AICI.

Visited 2 times, 1 visit(s) today
Share articol: