Se mai ascultă radio în 2013?

Conform SHOUTcast.Com sunt aproximativ 50 de mii de staţii radio online în lumea asta. Radioul s-a mutat pe internet. Radio Guerrilla nu mai are licenţă în FM, dar emite cu succes în online. Nu am mai ascultat FM-ul de multă vreme.  Sunt plictisit de muzica ce rulează, aceeaşi toată ziua, cel mult 50 de piese în tot playlist-ul. Taximetriştii au muzica lor, aranjată de acasă şi doar în cazuri excepţionale mai activează frecvenţa de radio, pentru a asculta ştirile zilei. Directorii de radio care acum 10 ani se încăpăţânau să creadă că FM-ul va face legea indiferent de vremuri, încep să se gândească la felul în care pot emite şi în online. FM-ul e mai scump decât online! (iată o captură de ecran cu cele mai ascultate 10 staţii radio online din lume)

Reţelele de telefonie mobilă au început să ofere abonamente cu internet nelimitat. Totul este în favoarea internetului, iar FM-ul pierde piaţa, pierde credibilitatea şi se afundă într-un faliment – migrarea în online este singura soluţie. Calitatea ascultătorilor este în continuă scădere, iar mizeriile au audienţă. Zu şi Kiss FM au parte de o strategie simplă prin care îşi ţin ascultătorii în priză – concursurile zilnice – pe principiul, ascultă-mă toată ziua, ghiceşte melodia şi poate-ţi dau 100 de euro.

Acum vreo 2 ani nu puteam înţelege de ce Naţional FM difuza doar muzică românească, dar în prezent nu mai am nevoie de niciun răspuns – admir consecvenţa şi felul în care încearcă să promoveze românii şi limba română.

Radio 3 Net “Florian Pitiş” emite doar online, având programe diversificate, emisiuni de succes şi ascultători inteligenţi care ştiu să interacţioneze cu moderatorii. E un exemplu de funcţionalitate a mediului online. Nu ştiu ce salarii au angajaţii acestui radio, dar, în acest context, e vorba de un mic radio online susţinut din bani publici. Cei care vor să-şi deschidă un post radio online legal au de înfruntat mai puţine obstacole, dar, într-o piaţă online aglomerată, au mult de muncit la imagine. Kiss FM se bucură de cei mai mulţi ascultători online din România, dar asta pentru că ascutătorii deşi au de unde alege, nu sunt direcţionaţi, nu sunt băgati în seamă şi recurg la cea mai uşoară cale (ce ascultă turma). Aplicaţiile online sugerează Kiss FM, Radio Zu, dar cei mai îndrăzneţi dau un ban pe Zonga şi au parte de muzică nelimitată, după bunul plac.

In Ploieşti, Radio Prahova 99,2 FM este singurul post de radio care ştie să-şi ţină ascultătorii activi, în rest, BEST FM îşi ameninţă concurenţa cu deschiderea studioului din Winmarkt Ploieşti, dar site-ul doarme pe el. În Ploieşti, banda FM recunoaşte şi alte staţii locale, dar nu stau sa le înşir, fiind mult prea jos din punct de vedere al audienţei (conform unui studiu făcut cu urechile din dotare, în plimbările zilnice prin oraş)!

Având parte de atâtea mijloace de divertisment şi informaţie în format audio-video, întrebare este: Se mai ascultă radio în 2013?

Visited 1 times, 1 visit(s) today
comments
Share articol: