Cu Sorin Petculescu, omul care te obligă să-ţi înveţi aparatul şi să-l scoţi din rutina modului automat

john cristea si sorin petculescu curs de fotografie ploiesti
Cu Sorin Petculescu, omul care te obligă să-ţi înveţi aparatul şi să-l scoţi din rutina modului automat. Foto: Marcel Horneţ

Nici măcar acum, după ce am terminat cursurile de fotografie cu Sorin Petculescu, nu mă pot considera un fotograf, mai ales unul profesionist. Plus de asta, cursurile de fotografie nu cred că sunt pentru fotografi cu titulatura pusă-n piept, ci pentru acei oameni care aşteaptă răspunsuri la întrebările despre fotografie şi practică cât cuprinde.

Prima dată, la fel ca mulţi alţi pasionaţi de fotografie, am început să mă joc cu o săpunieră pe film, una pe care încă o mai am printr-un dulap de-ale mamei, probabil la fel de funcţională, dar lipsită de utilitate într-o perioadă aglomerată de tehnologie pusă pe făcut poze pe automat. M-am bucurat de vremurile în care mergeam să ridic pozele de la developat şi mi-am permis ceva mai târziu să-mi cumpăr un aparat în rate, aparat care a prins aripi cu ajutorul celor care se pricep să “trăiască” în România. Am testat şi schimbat zeci de aparate, m-am jucat cu cele mai bune tehnologii ale momentului, ca într-un final să ajung la concluzia că aparatul e undeva pe locul doi, în timp ce pe primul loc stă lumina, acea noţiune despre care Sorin ştie mai multe decât am găsit eu prin cărţi şi reviste.

Pentru cursurile de fotografie trebuie să specific că mi-am “sacrificat” toate weekend-uri din vara lui 2015. Gen, la Sorin prezenţa şi implicarea sunt obligatorii. Nu c-aş vrea să-l laud prea tare, dar Sorin chiar ştie, cu răbdare şi experienţă, să te treacă din modul automat în cel manual.

cum sa faci albul la camera
Sorin Petculescu la cursul de fotografie din Ploieşti, explicând practic cum se face albul.

Asta e una dintre primele poze pe care am reuşit să le fac la cursul de fotografie, atunci când, după modulele de teorie, Sorin a vrut să explice practic care e treaba cu lumina şi cum se face un alb indiferent dacă e vorba de lumină artificială sau de lumină naturală, directă, indirectă sau reflectată. Sper ca Sorin să nu se supere că am postat această imagine, o amintire absolut “delicată” pentru toţi cursaţii ce şi-au uitat albul pe automat. Şi ca să dau din casă mai multe detalii pentru doritorii de cursuri avizate, Sorin nu prea lasă în pace cursanţii, ba chiar îi agasează şi îi obligă să-şi înveţe aparatul cu toate rotiţele şi butoanele din dotare. Acum, poate mai nostalgic ca niciodată, cred că aş putea să înrâmez imaginea alăturată şi să-mi pot răspunde şi peste ani de zile, cu la fel de multă încredere, la întrebarea “Cum se face albul la cameră?”. Da, e o imagine cât o mie de cuvinte pe care Sorin oricum le pune în discuţie, ajutat de toate aparaturile din studioul foto şi de ilustraţiile care curg cu ajutorul unui proiector.

Acum rămâne să-mi hrănesc pasiunea pentru fotografie, să-mi pun diploma de fotograf la loc de cinste şi să privesc tot mai des prin lentilă pentru a surprinde ceea ce vreau să comunic publicului atunci când nu deschid gura şi nici nu tastez.

comments
Share articol: