Suntem vulnerabili atunci când nu știm ce să alegem

Două femei aflate la vârsta a doua, stăteau în autobuz, în drum spre Cora și tot vorbeau banalități cotidiene. Nu, nu vorbeau despre Borcea și nici pe Cristi, vedeta internetului, nu-l căutau. Am auzit cuvântul cheie “tineri” și m-am activat. Am început să trag cu urechea să văd ce mai debitează lumea la ore de vârf. N-am greșit, chiar se duceau la piață, în mall, dar aveau ceva probleme nerezolvate. Cu lista de prejudecăți la purtător, au început să înșire neputința și neștiința de care dau dovadă tinerii din ziua de azi. Când aud chestii de genu’, am impresia că ar trebui să am la îndemână scotch cât pentru toate viitoarele bârfe la care voi lua parte. Nu e rău să ai idei pe care să le discuți cu cei apropiați. Problema apare atunci când generalizarea e în floare și când unii scriu o poveste complet neadevărată, pe care o publică verbal, până la ultima stație. Nici nu mai contează ce scriu ziarele sau ce apare pe Facebook. Cu timpul, după vârsta aia plină de inițiativă, pare că cineva le inserează oamenilor o capacitate nelimitată de a face share de idei încuiate și interdicții pentru tineri. Comunismul nu s-a stins din amintirea colectivă.

Ce treabă au două femei cu domnișoarele care merg în cluburi și care își iau bărbați cu 20 de ani mai mari decât ele? Ce dacă fetele astea se căsătoresc din motive financiare? De ce ar trebui să judecăm în autobuz fetele care caută un studio videochat? De când ne-am limitat libertatea de a gândi, dar mai ales de a-i înțelege pe cei din jurul nostru? Sunt sigur că ne aflăm într-o zonă nouă, care se schimbă de la o zi la alta, unde nu există tutoriale pe care le să urmărim și nici cărți motivaționale care să ne spună exact ce să facem. Dar cine ne dă dreptul să judecăm ce fac tinerii? E un film recent lansat care se numește “Point Break”, care tratează chiar treaba asta legată de alegeri. Concluzia e că fiecare are drumul lui și fiecare e responsabil de alegerile pe care le face. Nu avem timp suficient la dispoziție pentru a sta să-i judecăm pe alții. Cel mai indicat ar fi să ne judecăm pe noi și să vedem unde greșim.

E adevărat, nu toți lucrăm în același domeniu și banii sunt împărțiți în mod diferit. Oarecum, muncile noastre sunt răsplătite în funcție de ceea ce știm să facem, dar mai ales în funcție de cum ne este apreciată munca. Aș vrea să se termine toate vocile astea care nu fac altceva decât să vorbească despre imoralitate și fete care n-au avut noroc. Cu cât vorbim mai mult și mai tare despre ceea ce nu știm, cu atât avem parte de mai multă informație vulnerabilă. Suntem vulnerabili atunci când nu știm ce să alegem, dar mai ales când îi lăsăm pe alții să aleagă în locul nostru.

Când în curtea facultății sunt mai multe anunțuri cu angajări videochat decât cu profilul la care s-a dus studentul, atunci fiecare e liber să tragă lozul câștigător sau măcar să încerce. Tinerii sunt diferiți, drumurile sunt diferite, meritele sunt diferite. Nu văd nimic rău în meseria asta pe care mulți încă nu o recunosc, deși văd multă răutate în vorbele celor care nu analizează înainte de a deschide gura.

Subliniez faptul că fetele care fac videochat, lucrează cu carte de muncă, legal, cotizând la stat ca orice alt om care îşi face datoria. În plus, din cele auzite de mine, job-urile de genu’ sunt foarte bine plătite, iar fetele sunt tratate cu respect. Da, tot muncă e, doar că e ceva dificil de acceptat pentru aceia care s-au obişnuit să lucreze pentru minimum pe economie. Ce fac fetele astea de fapt? Din perspectiva mea merg într-o zonă erotico-artistică în timp ce se lasă privite de către cei care sunt dornici să-şi îndeplinească fanteziile (chestiile alea ascunse pe care mulţi bărbaţi nu sunt capabili să le comunice către soţii). Mă repet: nu văd nimic rău în asta! La ştirile de la ora 5 văd accidente şi oameni care îşi dau în cap pentru te miri ce. Fetele astea fac tot posibilul să îşi respecte meseria şi nu deranjează pe nimeni. Probabil că asta e marea problemă a unora! În fine, oportunităţile sunt pentru cei care vor să le vadă, nu pentru cei care le comentează.

Ca să închid subiectul ăsta și să le las pe minunatele doamne să meargă la cumpărături, le-am lăsat o carte de vizită și le-am spus că le aștept să dezbatem în emisiune felul anevoios în care propagăm zvonurile. Cu siguranță au făcut o ciorbă bună spre seară și au fost generoase și cu mine: mi-au umplut frigiderul!

comments
Share articol: