Ți se pare normal ca un puști de 10 ani să adune gunoiul tău?

maratonul curățeniei

Maratonul curățeniei te vrea responsabil!

Când nimeni nu te vede, când gunoiul e prea departe și îți e lene, când vrei să faci o aroganță stupidă sau atunci când vrei să scoți caracterul tău de țăran la lumină, te rog, nu uita că poți opta pentru varianta în care citești acest articol și îți dai seama cât de prostesc este să fii contra naturii.

Nu mi-o lua în nume de rău, dar grătarul ăla pe care-l faci în fiecare weekend lasă în urmă saci imenși de gunoi, iar când îți susură un râu pe la urechile îndobitocite de manele agiți un pet de bere, îl bei dintr-o suflare și-arunci ambalajul pe cursul apei, spre unde nici tu nu știi unde se duce tot puhoiul de mizerie.

 

Nu’s basme. Te-am văzut cu ochii mei!

Nu-ți zic din povești și nici ca să-mi afirm gândurile cu miros de mucegai. Nu! Îți povestesc despre ce-am văzut gunoiul adunat cu spor de un grup de voluntari. Să fi fost peste 200 de puștani, unii majori, alții care abia de știau tabla înmulțirii, plus reprezentanții proiectului care, pe lângă logistica pe care au avut-o în caietul de sarcini, au reușit să adune și din deșeuri, alături de voluntari. Când tu ratezi coșul de gunoi, tânărul se responsabiliează și îți arată că nu merită să fim sălbatici și că e musai să strângem acolo unde ne-am petrecut timpul liber.

 

Poze de la maratonul curățeniei

În Ploiești, Câmpina și Valea Doftanei, alături de Jysk România și Fundația Comunitară Prahova, voluntarii au reușit să strângă tone de gunoi de pe marginea șoselelor, de pe lângă apele curgătoare și chiar din natură, acolo unde se presupune că ar trebui să dăm de un mediu propice pentru relaxare.

Voluntarii de azi, schimbarea de mâine!

“Maratonul curățeniei” s-a numit inițiativa care a încercat și a reușit să ofere un exemplu tuturor celor care uită cât de important e să fim pro natură. Sunt convins că nu am schimbat lumea! Gunoi se va produce în continuare! Mă voi uita în primul tufiș și voi vedea chestii care or să mă oripileze, dar nu asta e miza! Eu mă bazez pe toți voluntarii, mai ales cei mai mici, care au plecat acasă cu zâmbetul pe buze că au făcut o faptă bună. Ăștia mici nu poartă râcă nimănui, doar eu sunt cel iritat de faptele care nu fac bine. Așadar, te mai întreb o dată:

Ți se pare normal ca un puști de 10 ani să adune în urma ta?

comments
Share articol: