TEDx Ploieşti, eveniment organizat pe 30 mai 2013, a marcat un prim pas către o evoluţie a neuronilor. Reinventarea comunităţii înseamnă muncă de echipă, dinamism, energie, idei inovative şi oameni care sunt uniţi pentru un scop comun – TEDx! Pentru început am subestimat puterile unui astfel de „spectacol” pus în scenă, în micul oraş Ploieşti, unde aglomeraţia survine în cazuri extreme, cum ar fi promoţiile şi deschiderea primului mall cu cinema inclus!
Consumatorii de idei buni şi vorbitorii/speakerii, s-au lăsat purtaţi de comunicarea inteligentă şi s-au întâlnit la Hotel Central Ploieşti pentru a pune la punct aspecte ce pot determina o viaţă activă şi de succes. Silviu Biriş, gazda evenimentului, s-a descurcat de minune într-un spaţiu necunoscut şi considerat a avea o alură de „sectă” (evident, remarcă făcută în spirit de glumă). Actul de comunicare s-a desfăşurat aşa cum scrie la carte, chiar dacă unii vorbitori au depăşit cele 18 minute alocate şi specificate în regulament. Omul trăieşte, după care vorbeşte – ăsta e raţionamentul care mă inspiră.
Timpul a devenit relativ în mijlocul scenei, pe bulina roşie care parcă striga către cenzură, deşi eu eram singurul care alcătuia o astfel de semnificaţie, o nuanţă care nu putea primi aplauze. Un ceas electronic mi-a ticăi în creier, în mod imaginar, pe tot parcursul prezentării pe care am pregătit-o mai întâi prin fapte, iar mai apoi prin vorbe alese pentru un public select. Asta am zărit! Oameni prinşi într-o ambuscadă a cunoaşterii, ciocniri şi scăntei, proiecţii şi interacţiune promiţătoare pentru TEDx.
Ce-am avut de zis la TEDx Ploieşti?
Îi mulţumesc lui Iulian Ernuteanu pentru oportunitatea oferită şi pentru invitaţia pe care mi-a împins-o cu tact, încrezându-se în forţele mele. TEDx Ploieşţi m-a lăsat să mă desfăşor, să-mi joc rolul până la căpăt şi să nu stau stană de piatră, agăţat de o idee dificil de pus în practică. Am vorbit despre mersul pe jos şi despre proiectul „100 de km împotriva sedentarismului„. Mesajul meu a fost unul pe măsura tehnologiei şi a consumului excesiv de fast-food – FOLOSEŞTE-ŢI PICIOARELE! Am accesat experienţa şi am revăzut, prin lumina puternică venită dinspre reflectoare, oameni cuprinşi de emoţie, zâmbete şi umbre îngândurate ce şi-au propus să nu-şi mai parcheze maşina atât de aproape de casă, să meargă pe scări, nu cu liftul, să ia mijlocul de transport în comun de la următoare staţie şi să folosească produsul minune în fiecare zi. Care este produsul minune? Iată răspunsul: Mersul pe jos! O vedetă în toată regula care oferă autografe şi companie tuturor celor care-şi pot manifesta această pasiune obligatorie.
DESPRE VEDETA ZILEI:
Vedeta zilei, o găselniţă de moment, a fost interpretată în aplauze interminabile, de bunul meu prieten, Adrian Nicuşor Rotaru. Tare rău îmi pare că nu deţin imaginile, dar, sunt sigur că vor apărea pe site-ul oficial al acestui proiect, pentru o vizionare ca la carte.
Speakeri care m-au impresionat la TEDx Ploieşti:
Toate momentele au fost recepţionate de urechile mele cu o pasiune exagerată pe care nu am cum să o regret, dar, anumiţi speakeri mi-au întortochiat visele şi mi-am pus câteva semne de întrebare, demne de câteva cărţi motivaţionale. O să ridic câte o impresie pentru fiecare vorbitor:
Dan Pascariu
A stat alături de mine,mi-a strâns mâna puternic şi a arătat un statut demn de urmat. Un om care învaţă şi împărtăşeşte, un comunicator ce se încrede în tineret şi ajută acolo unde există potenţial.
Aurelia Vişinescu
Oenolog de succes, om familist şi femeie pasionată de roadele pământului. O persoană care inspiră şi foloseşte cuvinte alese, cadre naturale şi rânduri puţine, pentru a atrage consumatorii rafinaţi. Sper să am ocazia să gust din vinurile marca Aurelia Vişinescu şi să înţeleg mai îndeaproape dragostea pentru viţa de vie.
Şerban Ciuşcă
Pasiunea rămâne bătută în cuie. Un bun comunicator care percepe mai multe realităţi, dar, după o atentă selecţie, aduce în faţa publicului un adevăr comercial care promite.
Dana Crişan
Are o dragoste aparte pentru scenă. Am observat-o şi înainte de această manifestare şi nu ar strica să-şi joace rolurile mai des, în ipostaze televizate şi marcante pentru publicul din România. Momentul Danei Crişan s-a încadrat aproape la fix în regulamentul venit din partea TEDx. Jocul de cuvinte a putut ajunge până la ultimul actor şi a cuprins aspecte din viaţa unei drame ce aşteaptă iertare într-un purgatoriu. Mai târziu, cele lumeşti leagă strâns noduri către o iubire necondiţionată, iar păcatele sunt şterse cu buretele.
Paul Olteanu
Ştie să vorbească pe limba tuturor şi tratează publicul cu respect. Răbdător, prins în capcana timpului şi potrivit statutului de lider. Ideile lui măreţe sunt recomandate de rezultatele pozitive pe care le-a etalat cu modestie.
Tony Romani
Respectă cu stricteţe termenul de antreprenor. A discutat despre valori şi comunitate, arătându-i cu degetul pe evrei, care, indiferent de vremuri, sunt uniţi încă din vechile timpuri. A inclus în speach-ul său ideea de „Give and Take”, adaptată după Adam Grant şi a specificat, în limita timpului pus la dispoziţie, dar depăsit, strategii prin care putem să ne ajutăm reciproc şi să avem rezultate în timp.
Cristina Mihalcea
A acordat transparenţă către voluntariat şi a captat atenţia celor care sunt dorinici să ofere o mâna de ajutor, din suflet. Voluntariatul trebuie făcut cu dragoste, nu pentru că dă bine în CV!
Gabriel Ştefan
A deschis o poartă către viaţa trăită la maximum. A vorbit despre aura energetică şi despre pozitivism, despre felul în care oamenii se pot trata fără pastile şi puterea ce „zace” în interiorul nostru. Cu toate acestea, acele(alea care înţeapă) nu sunt suficiente, e nevoie de voinţă!
Lucian Vasile
Identitatea urbană a oraşului Ploieşti suferă un dezechilibru descris printr-un mozaic alambicat, străin, pătat de libertatea excesivă şi valorile degradate din cauza tehnologiei!
Cum a fost organizarea TEDx Ploieşti?
Fantastică! Lumini, sunet şi imagine pentru un proiect ce se vrea deja la următoarea ediţie! Sala Polivalentă din incinta Hotelului Central a fost încăpătoare, răcoroasă şi primitoare!
După prezentare, s-a organizat un cocktail – acolo am descoperit oameni minunaţi, interesaţi de mersul pe jos!