De ce mi-am pus aparat dentar cu safir și care e faza cu ocluzia. Prima zi

aparat dentar, ocluzie, safir, Dent Estet Ploiești, alimente interzise, medic stomatolog, clinică stomatologică Ploiești, dr Diana Mansour
Imaginea a fost realizată imediat după ce Dr. Diana Mansour mi-a pus aparatul dentar cu safir în cadrul clinicii stomatologice Dent Estet Ploiești.

A trecut mai bine de un an de zile de când m-am decis că e timpul să-mi pun aparat dentar. Am 32 de ani când scriu textul ăsta și chiar nu înțeleg de ce am așteptat atât de mult un astfel de moment, important pentru sănătatea dinților mei.

Pe la 20 de ani credeam că trebuie să îmi pun aparat dentar pentru că am dinții strâmbi. Voiam să zâmbesc natural, dar îmi era rușine. Apoi am trecut peste complexe și m-am acceptat așa cum eram. 

Am pierdut o măsea, apoi mi-au apărut niște carii

La un moment dat am pierdut o măsea. La scurt timp mi-au apărut 2-3 carii. În cele din urmă, după câteva experiențe neplăcute la stomatolog, am evitat să mai intru într-un cabinet.

Acum vreo 2 ani, atunci când am fost pus în situația de a îmi rezolva cariile, am ieșit la restaurant cu medicul stomatolog. Am vrut să mă asigur că nu îmi creează o traumă. Scriam acum ceva ani că am rămas cu gura căscată, la propriu și din această cauză, acum, am o oarecare frică legată de mersul la stomatolog.

Totuși, lucrurile au prins contur atunci când, invitat fiind la deschiderea unei noi clinici stomatologice în Ploiești, am prins curaj. Curajul m-a împins să îmi fac controale amănunțite legate de dinții mei.

aparat-dentar-ocluzie-safir-Dent-Estet-Ploiesti-alimente-interzise-medic-stomatolog-clinica-stomatologica-Ploiesti-dr-Diana-Mansour-aparat-interdentar
Prezentarea kit-ului pentru îngrijirea orală în timpul purtării aparatului dentar. În prim-plan se află periuța interdentară.

Până la aparatul dentar era drum lung pentru că aveam multe carii nerezolvate. Plus câteva măsele de minte care trebuiau scoase de urgență. 

Clinica stomatologică despre care vă vorbesc se numește DENT ESTET Ploiești. Vă mărturisesc că în ultimul an, în cadrul acesteia, am făcut cunoștință cu cel puțin 10 medici stomatologi. Treaba e serioasă la clinică: pentru fiecare operațiune există un specialist. Oamenii știu foarte bine ce au de făcut. Planul de tratament e soluția.

Mi-a fost destul de ușor să comunic cu aceștia. Pe unii cred că i-am “speriat” când le-am spus că e posibil să mi se blocheze maxilarul. Până acum nu s-a întâmplat asta. Specialiștii de la DENT ESTET Ploiești m-au asigurat că nu e nicio problemă și că există soluții.

De ce am decis să îmi pun aparat dentar

După o discuție cu unul dintre medicii stomatologi de la DENT ESTET Ploiești, am aflat că aparatul dentar nu trebuie să ți-l pui doar dacă ai dinții strâmbi și vrei un zâmbet ca în reclame.

Totul ține de ocluzie. Da, am căutat și eu cuvântul în dex pentru că nu înțelegeam ce înseamnă ocluzie și care e faza. Când auzi un medic stomatolog că vorbește despre ocluzie, să știi că se referă la mușcătură. 

aparat-dentar-ocluzie-safir-Dent-Estet-Ploiesti-alimente-interzise-medic-stomatolog-clinica-stomatologica-Ploiesti-dr-Diana-Mansour-instalare-aparat-dentar
Montarea aparatului dentar cu safir în cadrul clinicii stomatologice Dent Estet din Ploiești.

Apoi am început să caut mai multe răspunsuri legate de ocluzie și aparatul dentar. Mi s-a spus că mușcătura mea nu este corectă. Că în timp, acest aspect poate influența, în mod negativ, calitatea vieții mele. Din cauza mușcăturii care nu e corectă, dinții preiau sarcini de tensiune diferită, iar astfel se ajunge la mai multe probleme dentare. Uneori chiar la pierderea dinților.

Așadar, am decis să îmi pun aparat dentar pentru a mușca în mod corect. Evident, la pachet, ca beneficiu extra, vine și un zâmbet cu dinți aliniați perfect. 

De ce am ales aparatul dentar cu safir

Când am decis că e timpul să îmi pun aparat dentar, cei de la clinică mi-au prezentat mai multe variante de aparate. Printre cele pe care mi le amintesc au fost: aparatul dentar metalic, aparatul dentar cu safir și aparatul de la Invisalign. Ultima variantă mi s-a părut destul de costisitoare, însă m-a pus pe gânduri pentru o vreme.

Decizia de a îmi pune aparat dentar cu safir a fost legată de aspect. Am vrut să nu se vadă chiar atât de evident aparatul dentar. Așadar, din câte am înțeles, nu sunt diferențe între aparatul dentar metalic și cel cu safir la nivel de rezultate. Da, estetic pot exista avantaje și dezavantaje, însă totul e subiectiv în povestea asta.

Cum mă simt cu aparatul dentar după primele ore

Astăzi, 7 noiembrie 2022, mi-a pus aparatul dentar cu safir. Scriu aceste rânduri la doar câteva ore distanță de când am fost la clinică. Deocamdată mi s-a pus aparatul doar pe arcada de sus, urmând și arcada de jos la câteva luni distanță. Am înțeles că ar fi vorba de vreo 3 luni de așteptare. 

Intervenția în sine nu a fost deloc dureroasă. Nu se administrează niciun anestezic. Nu am fost nevoit să deschid gura prea mult. Toată povestea de când m-am așezat pe scaun și până când am văzut aparatul dentar în gura mea a durat aproximativ 60 de minute. 

aparat dentar, ocluzie, safir, Dent Estet Ploiești, alimente interzise, medic stomatolog, clinică stomatologică Ploiești, dr Diana Mansour, procedură
Imagine din timpul intervenției de montare a aparatului dentar cu safir de către Dr. Diana Mansour.

Aparatul dentar care deja este activat, adică își face treaba în timpul în care eu scriu aici, nu e deloc incomod. Sunt mici senzații de disconfort – cumva normale, ținând cont că am un corp străin în cavitatea bucală.

Medicul ortodont, Dr. Diana Masour, mi-a spus că vor exista mici dureri sau tensiuni la nivelul dinților în următoarele zile, însă acestea vor trece. Sper să fie vorba de chestiuni minore și să nu am nevoie de medicamente.

Oricum ar fi, sunt pregătit să simt și ceva durere și/sau disconfort – i-am spus creierului că e totul face parte din proces.

Aparatul dentar impune anumite restricții alimentare

Până la această oră am mâncat doar un iaurt și o banană. Nu prea îmi vine să experimentez prea multe alimente, mai ales că am interzis la toate produsele care sunt tari sau lipicioase.

Am primit și un kit pentru îngrijirea dinților cu aparat dentar. Conține două periuțe de dinți (una de voiaj și una absolut normală), periuță interdentară, clepsidră (ca să mă spăl suficient timp pe dinți) și o ceară pentru dinți, în caz că mă jenează ceva. 

aparat dentar, ocluzie, safir, Dent Estet Ploiești, alimente interzise, medic stomatolog, clinică stomatologică Ploiești, dr Diana Mansour, zâmbet
Așa arată aparatul dentar cu safir montat pe arcada superioară.

În plus, am primit și o listă cu toate contraindicațiile, regulile pe care le am de urmat în următorii probabil 2 ani de zile pentru un rezultat 100% corect. Din punct meu de vedere e ca un soi de dietă de la nutriționist. Da, am o listă “neagră” de care să nu mă ating. 

Cum le-am spus prietenilor că mi-am pus aparat dentar

Aparatul dentar aduce o serie de schimbări legate de partea de socializare. Chiar și eu am simțit o oarecare retincență în a mă afișa cu aparatul dentar. Sunt convins că este vorba despre acomodare și asumare. Chiar dacă aparatul dentar nu mai e ceva tabu, ideea de a te afișa cu el, adică de a zâmbi, poate fi una oarecum dificilă.

aparat-dentar-ocluzie-safir-Dent-Estet-Ploiesti-alimente-interzise-medic-stomatolog-clinica-stomatologica-Ploiesti-dr-Diana-Mansour-discutie
Discuție cu Dr. Diana Mansour despre interdicțiile alimentare și igiena orală pe timpul purtării aparatului dentar cu safir.

Pentru a scăpa de “stres” m-am asigurat că prietenii mei primesc cel puțin o poză cu “noii mei dinți”, ca să devină curioși când mă văd și să nu stau să îmi ascund zâmbetul.

Evident, și acest articol face parte din strategia de a scăpa de întrebări și/sau suspiciuni. Deci, mi-am pus aparat dentar și mi-am propus să vă țin la curent cu ceea ce mi se întâmplă pe parcursul acestei călătorii.

P.S. Să nu uit de dușul bucal. Sper să îl prind la ofertă, zilele astea, de black friday. Nu am încercat așa ceva până acum, dar am înțeles că e mai mult decât util. FOTO: PAMPAM MEDIA

aparat-dentar-ocluzie-safir-Dent-Estet-Ploiesti-alimente-interzise-medic-stomatolog-clinica-stomatologica-Ploiesti-john-cristea
Înainte și după ce mi-am pus aparat dentar cu safir.
comments

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar